Vad gjorde Macron i Kina?

"Macron i Kina - hyllar nya sidenvägar" var en rubrik i Svenska Dagbladet den 8.1 när SvD var en av de många tidningar som publicerade TT-telegrammet om första dagen av den franske presidenten Macrons besök i Kina måndag 8.1. I två dagar har de svenska kommentatorsbataljonerna inte hämtat sig från chocken och sagt ett pip om den franska tvärvändningen. Efter tre dagar lyckade affärpressen klämma fram en notis om att Macron hade gjort ett avtal om att Kina ska köpa 184 passagerarflygplan av typen Airbus. Sannolikt ett avtal som räddade hela denna europeiska flygplansindustri.

Faktum är att Helga Zepp-LaRouche i förra veckans webcast förutspådde att Macrons besök i Kina skulle utlösa en positiv internationell politisk chock. Hon visste redan i förväg vad som var på gång, men nu måste alla i Västvärlden förstå vad Macron har gjort.

I sitt tal i Xian där Macron inledde sitt Kinabesök med sin fru och en fransk delegation på hundra personer, gjorde han ett generalangrepp på den idioti som nästan helt dominerar Europeiska Unionen. För att kunna göra denna omsvängning måste han ha förstått den desperation som nu präglar den politiska och ekonomiska situationen för vanligt folk i västvärlden, och också hur degenererat tankesättet har blivit i eliten, i media och i stora delar av befolkningen i Europa och USA. För det andra krävs det att han har förstått den historiska betydelsen av det Nya paradigmet som satts i rullning av Kinas projekt för att bygga Nya sidenvägen. För det tredje krävs att han nu har en vision av betydelsen av att Europa och USA går med, precis som nästan hela resten av världen har gjort, för att skapa en ny världsordning baserad på fred och utveckling.

Macrons tal i Kina visar att han har insett dessa tre saker - och det är detta som nästan all media i västvärlden inte klarar av att berätta.

Tunga begrepp som Macron tog upp visar hur han talade från en helt annan förståelse än den gängse i EU. Han talade om hur Kina "har lyckats dra 700 miljoner människor ur fattigdomen under de senaste årtiondena". Om krigspolitiken sa Macron att Väst måste lämna den "unilaterala imperialismen" som Frankrike och and europeiska makter hade genomdrivit i Afrika och på andra ställen. "Vi behöver samarbeta och utveckla respekten för folksuveräniteten." Han argumenterade mot geopolitiken.

Macron sa att Väst är en "trött, postmodern värld där storaslagna epos är förbjudna". Han talade om att "skapa den harmoni världen behöver" och hyllade Nya sidenvägen som det nödvändiga sambandet som kan skapa denna nya världsordning. "Det kommer an på Europa och Asien, Frankrike och Kina, att tillsammans definera och föreslå de spelregler där vi alla vinner, annars kommer vi alla att förlora."

Macron prisade Kinas arbete i Afrika och sa att Frankrike och Kina skall samarbeta i Afrika "för att genomföra projekt som är nyttiga på riktigt för kontinentens utveckling, finansiellt hållbara -- för framtiden, därför att vi inte skall göra om de misstag från det förgångna av att skapa politiskt och finansiellt beroende, under förevändningen att främja utveckling."

Några av dessa helt nya begrepp i den europeisk debatten, trängde igenom i de korta citaten i det lilla TT-telegram som många svenska tidningar publicerade om Macrons besök. I den enda danska täckningen i ett telegram från nyhetsbyrån Ritzau kunde man förnimma än mer av de historiska vingslagen från första dagen av Macrons Kinabesök.

Efter TT-telegrammet nedan följer det danska telegrammet:

Macron i Kina - hyllar nya sidenvägar

TT: Frankrikes president Emmanuel Macron har inlett ett tre dagar långt statsbesök i Kina.

Tillsammans med sin fru Brigitte besökte han den berömda terrakottaarmén i Xian. I en intervju med statliga china.org.cn hyllade Macron Kinas jätteprojekt för att bygga nya transportvägar till Europa, som ses som en modern version av sidenvägen.

"Jag är övertygad om att den har en viktig roll för att strukturera den eurasiska regionen och att den utgör en verklig möjlighet att skapa broar genom utbyte mellan länder och civilisationer", sade Macron enligt sajten.

I ett tal i staden betonade han dock att Europa och Kina bör samarbeta kring initiativet.
- Antikens sidenvägar var aldrig bara kinesiska. Definitionsmässigt kan de här vägarna bara delas. Om det rör sig om vägar kan de aldrig vara enkelriktade, sade han.

Macron väntas söka samarbeten med Kina inom frågor som att bekämpa terrorism och klimatförändringar. Efter Xian reser den franske presidenten vidare till Peking.

Frankrigs præsident: Kinas nye silkevej går begge veje

Frankrigs leder hylder under et besøg i Kina et gigantisk projekt, der skal forbinde Kina, Europa og Afrika.
8. januar 2018

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fastslår under et besøg i Kina, at kineserne og europæerne bør arbejde sammen om kinesernes nye moderne silkevej.

Den er et gigantisk projekt med nye handelsruter fra det østlige Asien til Europa og Afrika.
- Den nye silkevej kan aldrig blive en ensrettet rute. Den gamle silkevej var aldrig kun kinesisk, siger den franske præsident.

Han talte mandag til erhvervsfolk, akademikere og studerende i byen Xian, som er et østligt udgangspunkt for den historiske rute.

Kina lancerede i 2013 projektet, som er et led i Kinas bestræbelser på at spille en dominerende rolle i globaliseringen.

Det omfattende initiativ er ikke kun et landbælte omkring den gamle silkevej gennem Centralasien, Mellemøsten og Europa.

Forbindelser til havne i Afrika og i Det Indiske Ocean udbygges samtidig. Kina håber ikke mindst, at projektet vil skabe nye eksportmarkeder i europæiske lande.

Dermed forstærkes en udvikling, som har fået Kina til at udvikle sig fra et fattigt indadvendt landbrugsland til et globalt produktionscenter.

Som en gestus over for Kinas præsident, Xi Jinping, valgte Macron at indlede sit statsbesøg i byen Xian, hvor den berømte handelsrute begynder.

Projektet har i EU både skabt interesse og bekymring, da nogle opfatter det som kinesisk ekspansionisme.

Prisen for projektet er i Kina blev opgjort til at omkring en billion dollar (omkring 6200 milliarder kroner).

Den oprindelige silkevej bestod af en række sammenkoblede veje gennem Centralasien og Sydasien, der blev benyttet tilbage fra oldtiden.

Ruten strakte sig over i alt 8000 kilometer og blev først og fremmest brugt til at fragte handelsvarer mellem Kina og Middelhavsområdet.

Den fik et første opsving omkring år 200, hvor romerske kejsere ofte modtog silkegaver fra kinesiske herskere.
/ritzau/Reuters

På engelska finns en analys och referat av vad Macron sa här https://larouchepac.com/20180110/americans-must-know-what-macron-has-done

TT-telegrammet finns på https://www.svd.se/macron-hyllade-infrastrukturprojekt-i-kina

Lyssna på Helga Zepp-Larouches nya webcast där Macrons sensationella tvärvägen kommer att vara huvudfrågan. Helga Zepp-LaRouche talar varje vecka genom hennes webcast på engelska på torsdagar. Den senaste finner du på: http://newparadigm.schillerinstitute.com/ eller https://larouchepac.com/