Kina var Afrikas främsta utländska jobbskapare 2016

Enligt Ernst & Young's "Affrica Attractiveness Report" som publicerades den 3 maj, står Kina som den främsta givaren av utländska direktinvesteringar (FDI) till Afrika i form av kapital och jobb. Xinhua rapporterar att Kina har investerat i 293 FDI-projekt i Afrika sedan 2005 med en total investering på 66,4 miljarder dollar vilket har skapat 130.750 jobb.

Investeringarna inkluderar råvaruorienterade sektorer liksom service och tillverkning, och involverar både råvarurika nationer, såsom Sydafrika, Nigeria och Angola, ovh jordbruksexporterande nationer som Kenya och Etiopien.

Enligt rapporten genererade de kinesiska direktinvesteringarnas projekt mer än dubbelt så många jobb under 2016 jämfört med 2015, och mer än tre gånger mer jobb skapades av Kina än vad den näst största investeraren USA åstadkom.

Rapporten poängerar även att kinesiska företag har finansierat och byggt ett flertal infrastrukturprojekt, däribland hamnar, dammar, vägar, järnvägar, telefonnät, kraftstationer och flygplatser. Rapporten noterar att sedan sent 1990-tal har den Kinesisk-Afrikanska handeln vuxit snabbt, vilket har gjort Kina till den främsta icke-afrikanska handelnspartnen i Afrika.

Kinas export till Afrika var under 2016, omkring 82,9 miljarder dollar medan importen från kontinenten värderades till 54,4 miljarder, enligt rapporten från Ernst & Young.