Tyskarna kliver på Nya Sidenvägen i Sydamerika!

"Vi rullar!" var Bolivias ansvarige minister Milton Claros ord på mötet om järnvägskorridoren CFBC som ska gå genom Sydamerika från Atlanten till Stilla havet. Den sedan länge föreslagna sträckan har nu planerats som del av Kinas globala sidenvägsprojekt.

Bolivias president Evo Morales återkom i slutet på mötet till hur projektet kommer bekämpa arbetslöshet, gynna halva Sydamerika direkt eller indirekt och "säkra nya generationers framtid". Sedan Kina satte bygget av en sydamerikansk transkontinental tågförbindelse på dagordningen på BRIKS-toppmötet i Brasilien juli 2014 har Bolivia arbetat outtröttligt för att få sträckan att dras från Brasilien genom Bolivia till södra Peru och länkas ihop med vattenvägen Paraguay-Panama och på så sätt också ge Argentina, Paraguay och Uruguay direkt tillgång bägge världshaven.

Delegater på ministerienivå från Tyskland, Frankrike och Schweiz på europeiska sidan, samt Uruguay, Paraguay, Bolivia, Peru och för första gången Brasilien deltog i två dagar av möten på bolivianska UD. Tysklands vice transportminister Rainer Bomba kallar CFBC "århundradets projekt" och hade med sig massor av representanter från tyska näringslivet intresserade av ett hjälpa till.

Utan deltagande av kontinentens stormakt Brasilien vore järnvägen ett dödfött projekt. Fd presidenten Dilma Rousseff ville samarbeta med Kina och sina grannar på järnvägsprojektet 2014. Sedan juristkuppen störtade henne i august 2016 har landets åtaganden i projektet varit i fara, trots jättestöd på delstatsnivå, i synnerhet i Mato Grosso och Mato Grosso do Sul.

Sydamerikaansvarige på brasilianska UD, Joan Carlos Parkinson de Castro, intygade dock lyckligtvis på mötet i La Paz, att Brasilien "har intresse och vilja att delta i denna kollektiva insats för att etablera sig på Asiatiska marknaden".

Tyska, bolivianska, peruanska och paraguayanska företrädare undertecknade en avsiktsförklaring där nya tekniska studier och ritningar presenteras. Både Parkinson och Brasiliens Bolivia-ambassadör Raymundo Santos betonade att den tekniska biten måste följa det politiska avtalet i hälarna.