Genombrott i USA: Motion om Glass-Steagall lagd i kongressen

Onsdagen den 1 februari var en märkesdag i det viktiga arbetet för att få till stånd en riktig bankreform och sätta fart på den amerikanska ekonomin igen. Vid en presskonferens på Kapitolium tillkännagav den Demokratiska kongressledamoten Marcy Kaptur att hon lagt en motion om att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall, med stöd av 26 andra kongressmän. Tre av dem var också med på presskonferensen: Republikanen Walter Jones och Demokraterna Tim Ryan och Tulsi Gabbard.

Nästan samtidigt i Washington, på en presskonferens i Vita huset med Donald Trumps presstalesman Sean Spicer, ställde EIR:s korrespondent William Jones frågan om den nytillträdde presidenten fortfarande är för ett återinförande av bankdelningslagen Glass-Steagall, som han sa att han var under sin valkampanj, med tanke på att hans tilltänkte finansminister Steven Mnuchin har sagt att han är emot att Glass-Steagall återinförs "i befintligt skick". Spicers svar var till en början tvetydigt, men sedan slog han fast att "presidentens hållning är oförändrad".

Dessvärre passade Republikanerna i senatens finansutskott samma dag på att kuppa igenom ett godkännande av Mnuchin – en f.d. Goldman Sachs-bankir och långvarig medarbetare till George Soros – när ingen av de Demokratiska ledamöterna var närvarande. Det återstår alltså att se om Donald Trump kommer att stå fast vid sitt vallöfte, och ta konfrontationen med Wall Street när han gör det.

Veckorna innan detta hände hade LaRouchePAC och andra organisationer, bl.a. "Our Revolution" i Ohio och Public Citizen, mobiliserat för fullt ute i delstaterna. Bara under årets första månad har motioner lagts i sju delstatsförsamlingar till stöd för Glass-Steagall, i fyra fall till stöd för samtliga fyra av Lyndon LaRouches "fyra lagar" (Glass-Steagall, inrättande av en nationalbank, statlig kreditgivning till infrastruktur samt finansiering av avancerad teknik som rymdforskning och fusionsenergi). LaRouchePAC uppmanar också medborgarna att kontakta sina senatorer och säga åt dem att rösta nej till Mnuchins utnämning när den kommer upp till omröstning i senatens plenum.

På Wall Street börjar oron sprida sig. Jamie Dimon, VD på storbanken JPMorganChase, begav sig till Washington den 3 februari tillsammans med andra finansiella höjdare, och Gary Cohn, tidigare VD på Goldman Sachs, nu rådgivare till presidenten, gick ut i media och förkunnade att Trump kommer att genomföra en omfattande avreglering av finansmarknaderna. Och även om många Wall Street-kramare i medierna välkomnade de två exekutiva order som Trump undertecknade den 3 februari, så innehåller de egentligen bara att hans medarbetare har 120 dagar på sig att lägga fram ett förslag om hur regleringarna ska ändras.

Frontlinjen börjar alltså klarna. Det var viktigt att kongressledamoten Marcy Kaptur sa på sin presskonferens att "vi är tvungna att jobba ihop med honom [Trump] för att skapa" en ny Glass-Steagall-lag. Det är en förnuftig uppmaning till att gripa sig an angelägna sakfrågor på ett sätt som gagnar det amerikanska folket, i stället för att ställa sig bakom George Soros, Barack Obama, de neokonservativa m.fl. i deras försök att starta en "färgrevolution" i Washington.

Under hotet om en ny finanskris växer stödet för Glass-Steagall

Presskonferensen på Kapitolium den 1 februari för att tillkännage motionen The Return to Prudent Banking Act (HR 790) öppnades av kongressledamoten Marcy Kaptur, Demokrat från Ohio, som har lagt in liknande motioner 2011, 2013 och 2015. Hon började med att framhålla att under de nio år som gått sedan finanskrisen 2008 har Wall Street-bankerna tjänat massvis med pengar, medan miljontals amerikaner har "gått omkull ekonomiskt". Det gäller särskilt de forna industridelstaterna i den amerikanska mellanvästern, som hon kommer från.

För femton år sedan, förklarade hon, utgjorde de sex största bankernas tillgångar ca 17 procent av USA:s BNP. "Idag har de 10.100 miljarder dollar i tillgångar, mer än hälften av vår BNP. Detta är för mycket makt samlad på för få händer." Det är dags att kongressen säkerställer att "dessa krascher i vårt banksystem aldrig upprepas."

Kaptur följdes av Republikanen Walter Jones från North Carolina, som också har varit med och lagt Glass-Steagall-motioner vid flera tidigare tillfällen. Han konstaterade att det han ångrade mest under sin tid som kongressledamot var att han hade röstat för (1) att tillåta Irakkriget och (2) att avskaffa Glass-Steagall. Därför kommer han att aktivt värva stöd för den nya motionen. "Så fort det blir lite bättre ordning i Vita huset tänker jag kontakta hans [Trumps] rådgivare i näringslivsfrågor och påminna dem om det ställningstagande som han och mitt parti har gjort i frågan om att återinföra den här Glass-Steagall-lagen."

Tulsi Gabbard, Demokrat från Hawaii, betonade att "detta är inte en partiskiljande fråga. Detta är en fråga som är viktig för det amerikanska folket, och det är därför som den här viktiga lagstiftningen stöds av ledamöter från båda partierna. Jag har förespråkat ett återinförande av Glass-Steagall-lagen länge ..." (Tulsi Gabbard, som tjänstgjorde i den amerikanska armén i Irak, är också en frispråkig motståndare till de senaste årens krig och regimskiftesoperationer. Helt nyligen reste hon till Syrien för att själv bilda sig en uppfattning om situationen där, och fick ett oplanerat möte med president Assad.)

Demokraten Tim Ryan, också han från Ohio, kallade Glass-Steagall-lagens upphävande 1999 för "arvsynden bakom nedgången i vår ekonomi som lett till att hela bostadsområden har knäckts totalt i mitt kongressdistrikt och tvärs över hela delstaten och landet." Den nya motionen borde, sa han, bidra till att "återinföra någon form av förnuft i vårt banksystem". Ryan var en av de kongressmän som utmanade minoritetsledaren Nancy Pelosi om platsen som den ledande Demokraten i representanthuset, efter Demokraternas stora förluster i valet 2016.

EIR var representerat på presskonferensen i Washington och LaRouchePAC-TV live-streamade den.

Se videon här:
https://larouchepac.com/20170201/glass-steagall-bill-reintroduced-115th-...
Läs mer om bankdelning, på svenska:
http://larouche.se/gs
Läs mer om bankdelning, på engelska:
https://larouchepac.com/glass-steagall
Se senator Maria Cantwell fråga ut och avslöja Steven Mnuchin:
https://larouchepac.com/20170122/larouche-keep-mnuchin-out-treasury-avoid-economic-collapse