Trycket mot Soros växer i Europa

Den 24 januari publicerade det holländska finansministeriet en läckt information om George Soros operationer mot den holländska ING-banken. Läckan sa att Soros år 2012 i stor stil spekulerat mot banken med blankningar. Redan samma dag försvann informationen från finansministeriets hemsida efter att först ha skapat stormvågor bland internationella spekulanter.

Var läckan en falsk information, eller låg det något mer bakom den? Soros metod att spekulera med hjälp av blankningar och hans samarbete med hedge funds mot europeiska finansinstitutioner och centralbanker är väl kända.

I Makedonien startades den 16 januari undersökningar mot Soros inblandning i politiska grupper och två NGOs som länge varit verksamma på Balkan: Open Society och Otpor. Detta skrev den makedonska tidningen Republika. Makedoniens omstridde premiärminister Nikola Gruevski har krävt att hans land ska göras sig av med Soros inflytande. På sin Facebook-sida har Gruevski publicerat namnen på prominenta kritiker mot hans regering som enligt Gruevski betalas av Soros.

Kort dessförinnan sa Ungerns premiärminister Viktor Orban att hans regering kommer att använda "alla tillgängliga möjligheter" för att neutralisera och upplösa de NGOs som Soros finansierar i Ungern.

Även i Serbien och Rumänien pågår upprensningsförsök mot Soros: Centret för Euro-atlantiska studier i Belgrad har fler än en gång angripits av den regeringsvänliga TV-sändningen Pink för att vara "Soros privatarmé" och "anti-serbisk". Gatustrider har utkämpats mellan regeringsvänliga ungdomar och den till Soros kopplade YIHR-ungdomsorganisationen. I Rumänien anklagar regeringen Soros för att ha pumpat in hundratals miljoner dollar i NGO-nätverk som enligt regeringskoalitionen mellan socialdemokraterna (PSD) och den liberal-demokratiska alliansen (ALDE) är "anti-rumänska".