Cheminade: Frankrike måste lämna NATO

I en intervju i London Times sade USA:s blivande president Donald Trump att NATO är en "förlegad" institution. Den 17 januari bad den engelskspråkiga utgåvan av Sputnik om den franske politikern Jacques Cheminades syn på saken. Cheminade driver en intensiv kampanj för att bli nominerade som presidentkandidat.
Sputnik frågade Cheminade om Europa borde inrätta en egen EU-armé för att kunna bli mer oberoende av USA. Cheminade svarade: "Under president Charles de Gaulle organiserade Frankrike sitt eget försvar. Britterna har en egen armé men den styrs av en anglo-amerikansk ledning. Därför har Frankrike förutsättningar för att kunne föra en oberoende utrikespolitik, utanför NATO och grundad på mänsklighetens intresse."
På frågan om NATO skulle kunna ha besegrat den internationella terrorismen om den verkligen skulle ha viljat, svarade Cheminade: "Den avgörande frågan är inte att NATO missade att förutsäga den aktuella terrorfaran, utan att några av dess medlemmar inte ville se den. Andra allierade, t ex Qatar och Saudiarabien, stödde och finansierade jihadismen inte bara i Mellanöstern utan även t ex i Tjetjenien."
I sitt valprogram kräver Cheminade att Frankrike ska lämna NATO och att alla regimförändringsoperationer i världen måste upphöra.
Hittills har mer än 450 folksvalda representanter, de flesta borgmästare, givit sitt stöd till Cheminades kandidatur. Sammanlagt behövs 500 undertecknade för en kandidatur. Den 16 mars är slutdatum för namninsamlingen. Den 8 januari skrev Le Figaro att Cheminade "är en av småkandidaterna som man måste ta på allver" eftersom han 1995 och 2012 lyckades samla in de 500 nödvändiga underskrifterna.