Protest på ABF-möte i Stockholm: CIA:s attacker på Trump och Assad oacceptabla.

Tre samkörda aktivister åstadkom en starkt organiserad effekt i frågestunden på ett möte om Egypten, Libyen och Tunisien - sex år efter den arabiska våren - Hur ser läget och utsikterna ut i regionen? Det var ett nytt fullsatt möte i en viktig fråga på ABF-huset i Stockholm onsdag 19 januari 2017 18.00. Medverkade gjorde Ann Måwe, departementsråd, Mena-enheten, Mikael Eriksson, forskningsledare vid FOI, gästforskare vid Nordiska Afrikainstitutet, Uppsala universitet, Bitte Hammargren, mellanösternexpert, journalist, redaktör för UIs utrikesmagasin, Samtalsledare: Evin Incir, handläggare för partistöd till Mellanöstern och Nordafrika, Olof Palmes Internationella Center. De berättade var och enom läget och frågades sedan ut av Samtalsledaren.

Ulf Sandmark började med att fråga om de inte ville skydda dessa länder från CIA och de västliga underrättelsetjänsterna. Han nämnde hur brittiska imperiet hade skapat det muslimska brödraskapet, som därför också fick stöd av CIA. När nu Trump i USA attackeras av underrättelsetjänsterna, frågade han om det inte är att gå för långt, oavsett vad man tycker om Trump, att som Sveriges radios ekoredaktion hoppas på att CIA skall skydda demokratin mot Trump, som om CIA skulle vara någon garanti för demokratisk utveckling. Ulf pekade sen på Tunisien som ett paradexempel på hur civila organisationer inom landet gjorde revolutionen till en intern process där det egna folket i val kunde bestämma över sitt lands utveckling. Länderna befinner sig inte i ett akvarium utan inflytande från andra krafter, så hus skall man skydda dessa länder från de västlig underrättelsetjänsterna.

Därefter ställde sig Jean Azar upp och fastslog att det inte funnits någon arabisk vår utan ett arabiskt helvete. Han pekade på hur Väst hade stött jihadisterna, som förstört så mycket. Bitte Hammargren började då berätta lite om att det var franske presidenten Sarkozy som ville röja undan Khadaffi för att dölja att han finansierat Sarkozys presidentvalskampanj. Mikael Eriksson började berätta om att det finns nationela intressen i Europa, med vapenindustri, affärsintressen, flyktingpolitik och annat som bara fanns där i bakgrunden. Det inget som någon i panelen att yttrat ett knyst om innan dess, och det skulle vara ett första steg att skydda länderna, att avslöja vad det är för utländska orsaker till krigen.

Efter en fråga emellan från en annan åhörare, så lyckades Maryam Daweed
också få ordet och fortsatte tala om vad det arabiska helvetet betydde.
"Ingen skall komma och bestämma vem skall styra våra länder. Vi har valt
Bashar Assad och vi stöder honom", sa hon högt och tydligt i
mikrofonen.

Det hela spelades in och skall sändas på nationell svensk TV i Kunskapskanalen.

Se: http://abfstockholm.se/event/2017/01/egypten-libyen-och-tunisien-sex-ar-...