För fredens skull: Obama måste lämna tillbaka sitt nobelpris

Foto: Vita huset, USA

Med bara dagar kvar som USA:s president fortsätter Barack Obama att eskalera en potentiell världskrigskonfrontation med Ryssland, samtidigt som det dödliga kaos hans regimbytarkrig har skapat i Libyen, Jemen och Afghanistan fortsätter att förvärras.

Obama och hans Pentagon-chefer har inte bara skickat ytterligare 6.000 amerikanska soldater till Europa för utplacering längs gränsen mot Ryssland, med full beväpning för mark- och luftstrider; i Sydkorea har man också börjat utbilda en 2.000 man stark "dödspatrull" för mord på ledande personer i Nordkorea.

Obama har initierat, varit med om att starta eller fortsatt att föra nio olika krig under sin tid som president, alla utan godkännande från eller ens samråd med kongressen. Han är den ende presidenten i USA:s historia som har befunnit sig i krig samtliga dagar under två på varandra följande mandatperioder, som kongressmannen Ron Paul påpekade på sin webbsida den 9 januari. Han har dödat fler med sina drönare än George W. Bush gjorde, och hans uttalade drönarkrigspolitik sätter egentligen inga gränser för presidentens befogenheter att döda med hjälp av drönare var som helst i världen.

En del av dessa beslut som Obama har fattat, till exempel att utrusta det saudiska flygvapnet med vapen för 115 miljarder dollar för att bomba och invadera Jemen, har fått nästintill folkmordiska konsekvenser; några bidrar till att skapa fler terroristgrupper; andra riskerar utlösa fullt krig med Ryssland eller Kina. Att denne krigspresident kan stoltsera med Nobels fredspris är groteskt, och ett hot mot freden, i det syriska inbördeskriget och överallt i världen.

De eskalerande krigshandlingar som Obama beslutat om under sista dagar som president måste bemötas med kravet att han omedelbart lämnar tillbaka sitt nobelpris, och med att detta krav sprids internationellt, även efter att han avgått. Om Obama måste lämna tillbaka sitt oförtjänta fredspris kommer det att verka avhållande på hans administrations försök att tvinga den tillträdande Trump-administrationen att fortsätta dessa krig och stormaktskonfrontationer. Obamas eskalationer in i det sista syftar till att skapa mesta möjliga kaos och problem för hans efterträdare.

Krigen och krigshoten kan få ett eget liv, om de inte klart och tydligt förkastas. För fredens skull måste Obama fråntas sitt fredspris eller lämna tillbaka det.

Läs mer på engelska här: https://larouchepac.com/20170110/sake-peace-obama-must-surrender-his-nobel-prize