Lämna eurozonen säger tysk regeringsrådgivare

Roland Berger är en av den tyska regeringens rådgivare. I Handelsblatt Global den 14 december sa han rakt på sak: "Vi borde inte tänka så mycket på om Grekland kan räddas eller inte...Istället borde vi överväga om det inte vore mer logiskt för Tyskland att lämna eurozonen för att rädda EU." Berger har grundat en internationellt känd konsultfirma för företag som bär hans namn.

Denne erfarne strategiske konsult menar att radikala lösningar behövs för att ta Europa ur dess katastrofala situation. Berger anser att den primärt har orsakats av euron. Han sa också att han tvivlar på att Tyskland aldrig kommer att våga ta ett sådant radikalt steg.

Handelsblatt Globals redaktörer betonade betydelsen av Bergers uttalande i en förhandsannonsering av intervjun: "När en tysk topp-insider som Roland Berger, den välkände strategikonsulten, rekommenderar sitt land att lämna den gemensamma valutan euron för att rädda den europeiska unionen. Då vet man att det kanske är något på gång i Berlin." Om herr Berger talar om det, är det inte osannolikt att has klienter i regeringen och finansministeriet också gör det.

Här är en länk till den engelskspråkiga Handelsblatt Global:

https://global.handelsblatt.com/politics/germany-should-quit-euro-says-top-consultant-661114