Schweizisk utvecklingsoptimism vinner kärnkraftsomröstning!

Nationella folkomröstningen i Schweiz den 27 november om att avveckla kärnkraften slutade i ett nej, när 54,2 procent röstade emot. Likt så mycket annat i dagarna föll opinionsvetarna platt, vilka alla innan omröstningen prognostiserat en seger för avveckling. Hade ja-sidan vunnit skulle tre av Schweiz fem reaktorer ha behövt stänga nästa år, då de blir 45 år gamla. I likhet med Sverige står kärnkraften för en dryg tredjedel av elproduktionen i Schweiz.

Nätverket Carnot-Cournot var de största motståndarna mot nedläggning och bidrog mycket till segern genom att avslöja de så kallade ”förnybara alternativens” ineffektivitet. Nätverket visade att det inte bara skulle kosta tiotals miljarder franc att ersätta kärnkraften, utan ta decennier, under vilka landet skulle bli strömlöst utan import.

Irene Aegerter, fd vicepresident för Schweiziska ingenjörsvetenskapsakademin spelade en avgörande roll genom organisationen Women in Nuclear, som hon grundat som en förnuftets och teknikoptimismens röst, och provokativt förklarade: ”Jag är den riktige miljökämpen. Om du bryr dig om klimat och miljö så är kärnkraften enda möjliga lösningen”.

Dagar innan omröstningen gick hon ut med linjen att tekniken inte kommer överges, utan återkomma som attraktivt val förr eller senare, då nya generationens kärnkraft byggs i flera länder och kommer komma på marknaden.

Det är nämnvärt att rösten mot avveckling var jämförelsevis större i tysktalande kantoner än fransktalande - ett slag i ansiktet på de tyska miljöpartister och andra som trott och hoppats på att sina språkfränder i Schweiz skulle stödja dem i kärnkraftsmotståndet.