Vänsterdemokrater beredda samarbeta med Trump mot Wall Street

Donald Trumps många löften om att dra igång den reala ekonomin och förbättra levnadsvillkoren för de fattiga och medelklassen är frågor som länge har försvarats av ett antal ledande Demokrater, som först backade upp Bernie Sanders och sedan bara gav sitt stöd till Hillary Clinton av rent pragmatiska skäl. Några av dem har nu offentligt förklarat sig vara beredda att jobba ihop med Trump mot Wall Street när han blir president – på vissa villkor.

Den mest kända är Elizabeth Warren, senatorn från Massachusetts som varit drivande i frågan om att få igenom bankdelningslagen Glass-Steagall och är fruktad av många på Wall Street. I ett framträdande inför den fackliga landsorganisationen AFL-CIO den 10 november, bara två dagar efter valet, konstaterade hon att det var "miljontals människor som röstade på Donald Trump inte på grund av trångsyntheten och hatet som eldade hans kampanjmöten. De röstade på honom trots hatet. De röstade på honom för att de var frustrerade och arga och också för att de hoppades att han skulle betyda förändring."

Senare i talet tog hon upp den tråden igen och sa till de fackliga ledarna: "När den tillträdande presidenten Trump vill ta tag i de här frågorna, när hans mål är att öka medelklassfamiljernas ekonomiska trygghet, då kan han räkna med mig. Jag kommer att ställa våra meningsskiljaktigheter åt sidan och jag kommer att jobba med honom för att nå det målet. Jag erbjuder mig att jobba så hårt jag kan och att dra in så många människor som jag kan i det här arbetet."

Keith Ellison, ordförande för representanthusets Progressive Caucus, var inne på liknande tankegångar i en intervju för USA Today: "Ingen kan väl förneka att Trump försökte låta som en ekonomisk populist ... Vi behöver göra något för dem som har levt i stagnation."

Senator Bernie Sanders sa också att han var beredd att jobba ihop med den tillträdande presidenten Trump, under förutsättning att han står fast vid sina vallöften om att skapa jobb, bygga infrastruktur och lyfta lönerna.

Efter den svidande förlusten för Demokraterna är det också många som kräver att hela det Demokratiska partiets ledning måste bytas ut. Ilskan späds på av epost-korrespondensen som Wikileaks publicerade, som avslöjade en utbredd korruption i partiledningen.

Här är det intressant att Martin O'Malley, ex-guvernören i Maryland som kandiderade i presidentvalet tidigare i år och ställde ett återinförande av Glass-Steagall i centrum för sin valkampanj, nu har sagt att han kan tänka sig att kandidera till posten som partiledare för Demokraterna (ordförande för Democratic National Committee). Han vill "formulera en djärv progressiv vision" och gå tillbaka till "våra rötter som ett landsomfattande gräsrotsparti" (d.v.s. bort från Wall Street).

Keith Ellison väntas också kandidera i partiledarvalet, och har fått stöd av Elizabeth Warren och Bernie Sanders.