Stoppas Obama innan januari?

Till följd av att regeringen Obama öppet och våldsamt saboterat den ryskledda internationella offensiven mot terrorismen har ryssarna gått över till plan B, nämligen en gång för alla vinna slaget om Aleppo och militärt driva ut IS miliser. Slutstriden står när Ryssland mobiliserat tillräckliga sjöstridskrafter och uppdaterat flygvapnet, troligtvis innan maktskiftet i Washington.

Inför den ryska beslutsamheten står Europa och USA splittrade. Medan Washington skärpt retoriken börjar européerna ta vissa förnuftiga steg. Den 19 oktober återupptog Tysklands Angela Merkel exempelvis Fyrpartssamtalen från Normandie, fast i Berlin, med presidenterna Putin, Porosjenko och Hollande närvarande. Två dagar senare backade dessutom EU-toppmötet om planerade nya sanktioner mot Ryssland.

Det var tuffa samtal i Berlin men enligt både Merkel och tyska UD:s rysslandansvarige Gernot Erler gick det framåt. Ryssland har accepterat ökad OSCE-närvaro och truppnedbantning i östra Ukraina. Tysklands näst största tidning Frankfurter Allgemeine publicerade i samband med samtalen OSCE-statistik som visar att mellan 22 september och 14 oktober bröt Kiev mot eldupphöret 1030 gånger mot 79 för Donbass!

På EU-toppmötet var det tydligen Italiens premiärminister Renzi som fick sina kolleger att släppa förslaget på nya sanktioner mot Ryssland angående Syrien. Både han och andra EU-ledare står under press från näringslivet att helt häva sanktionerna, vilket rekordnärvaron på Eurasiskt forum 20-21 oktober vittnade om.

Frågan är nu vad Barack Obama gör. Han vill framstå som handlingskraftig men har inte övriga etablissemanget med sig, då de efter nära 8 år börjar märka att allt sadisten i fråga vidrör förvandlas till skit. Amerikanska flottans drill i Sydkinesiska havet och oanmälda kränkning av kinesiskt territorialvatten den 21 oktober med bestyckade jagaren USS Decatur bådar i vilket fall som helst illa.