Etiopien nästa Libyen?

Etiopens regering har utlöst sex månaders undantagstillstånd för att stävja ett angloamerikanskt destabiliseringsförsök som krävt flera civila dödsoffen och även kostat en amerikansk medborgare livet, vars bil stenades. Det rapporteras om omfattande ödeläggelse av statlig- och utländsktägd egendom.

Regeringens talesperson Getachew Reda talar om våld från utländskt finansierade "gäng":

"Vi ser mc-gäng med brandbomber och skjutvapen i grupper om tio stycken som åker från plats till plats och terroriserar allmänheten." Hoten de står inför, som drabbar infrastruktur och civila kan inte hanteras med ordningsmakts normala metoder.

Han anklagade Eritrea och Egypten för att stödja grupperna. Det är välkänt att oppositionsgrupper finansieras av Eritrea, bla huvudkontoret för Befrielsefronten Oromo. Oromo är den största etniska gruppen på Afrikas horn men enbart en minoritet av dem ser Befrielsefronten som sina företrädare. Reda anklagade inte egyptiska staten men sa att bevis finns för stöd till grupperna från landet. Egyptiska regeringen förnekar officiellt att man stöder etiopiska oppositionselement.

Tyske förbundskanslern Angela Merkel besökte Addis Abeba den 11.10, där hon träffade premiärminister Hailemariam Desalegn. Merkel gjorde sina typiska dubbelmoraliska uttalanden och lovade tysk hjälp att främja dialog.

Desalegn svarade att han gärna öppnar upp för dialog men att han också har att göra med våldsbejakande väpnade extremistgrupper.

Det är roande att se vilka gammalmedia framställer som förmenta "oppositionella". Washington Post intervjuade Jawar Mohamed, kallad USA-baserad Oromo-aktivist som regelbundet rapporterar händelser i Etiopien på sin Facebooksida. Jawar gör ingen hemlighet av att avsikten är att störta regeringen med våld. Han skriver att Oromos strategi är att paralysera regimen ekonomiskt genom attentat mot regimtrogna och utländska fabriker.

Liksom Jawar och de flesta andra aktivister som intervjuas huserar även ordföranden för Oromos federalistiska kongress Merera Gudina i USA, verksamma inom National Endowment for Democracy (NED). Denna amerikanska etablissemangets huvudinstitution för regimskiftespolitiken har fått upp ögonen för Etiopien efter att Kina och BRIKS börjat investera i och liera sig med landet, i synnerhet järnvägs- och dammbyggen, vilket NED av geostrategiska skäl finner icke-önskvärt.

Mer om etiopisk ekonomi:

http://larouche.se/nyheter/2016/10/20/afrikas-forsta-elektrifierade-jarnvag

http://larouche.se/nyheter/2016/03/07/kinesiska-jarnvagar-raddar-etiopien