Israels president i Kiev: Dagens nynazistern är lika farliga som gårdagens

När Ukrainas president Janukowitsch störtades i februari 2014 skedde det med hjälp av högerextremistiska krafter som stötts av neokonservativa nätverk i Europa och USA. Efter denna "färgade revolution" genomdrev Washington att dessa högerextremistiska grupper ingick i det nya styret.
Israels president Reuven Rivlin har nu öppet varnat för de faror som detta kan leda till. Rivlin var inbjuden till minneshögtiden i Kiev av massakern på mer än 33 000 judar i Babi Yar i septemeber 1941. I sitt modiga och för många chockerande tal inför det ukrainiska parlamentet beskrev han samarbetet mellan den fascistiska organisationen OUN och nazisterna under andra världskriget och det nynazistiska hotet i Ukraina idag.
"Under andra världskriget mördades ungefär 1.5 miljoner judar i det område som idag är Ukraina" sa Rivlin, många av dem "av OUN-aktivister som torterade och mördade judar." Han uppmanade människorna i Ukraina att inte förtränga det förgångna och att de måste inse att "nationella ledare som stöder antisemitiska, rassistiska eller nynazistiska idéer inte är välkomna som vänner."
Med sitt tal satte han inte bara fingret på extremisternas ömma punkt utan även på regeringskretsar i Kiev som nyligen låtit andra världskrigets beryktade ukrainiska OUN-naziledare Stepan Bandera ge namnet åt en gata.

.