Brasilienkuppen stoppar inte BRIKS

Den 31.8 röstade brasilianska senaten under tveksamma förevändningar för att avsätta president Dilma Rousseff. När hon efter utslaget på 61-20 lämnade Alvoradapalatset tydliggjorde hon att kampen i landet på intet sätt är över, utan att den nu börjar på allvar: "Det progressiva, inklusiva och demokratiska nationella projekt jag står för störs av en mäktig konservativ och reaktionär kraft... De ämnar ta över statsinstitutionerna och låta dem tjäna radikal ekonomisk liberalism och social reträtt... Lyssna noga: De tror sig ha besegrat oss men de har fel. Jag vet att vi alla kommer kämpa... Vi kommer fortsätta vår resa mot ett Brasilien där folket är suveränt."

En dag efter juristkuppen sa Argentinas fd president Cristina Fernandez de Kirchner att den utgör "ett element av regional destabilisering från inre och yttre ekonomiska sektorer", vilka ogillar att Rouseff tog med hela Sydamerika till BRIKS-toppmötet i Fortaleza i juli 2014.

Kirchner sa också i en radiointervju, att Brasilien, Ecuador, Bolivia specifikt är under angrepp, precis som hennes egen regering var, för att de bedriver självständig utrikespolitik och allierar sig med Ryssland och Kina. "Mötet mellan Mercosur, Unasur och BRIKS, som Dilma höll i Brasilien uppskattades inte av makter utanför kontinenten."

Under senatsdebatten frågade senator Requiao kuppmakarna om de de är "beredda på inbördeskrig. Nej? Då bör ni sluta, för konflikten kommer bli oundviklig. Brasilianska folket, som åtnjutit de sociala reformernas fördelar i flera år, kommer inte underdåniga återvända till slavkvarteren."

I hela Sydamerika anas att "finansiella våldtäktsmän", som Lyndon LaRouche kallar dem, ligger bakom kuppen. Venezuela har frusit alla diplomatiska förbindelser och Ecuadors och Bolivias regeringar skickat hem ambassadörerna.

Brasiliens vice riksåklagare Ela Wiecko avgick dagen innan omröstningen i protest och sa till tidningen Vejo, att många på åklagarmyndigheten tycker liksom hon att det var en kupp. Hon tillade att de också har bevismaterial mot tillförordnade presidenten Temer, som följaktligen kan bli avsatt även han.

Den 15-16.9 hålls nästa BRIKS-toppmöte i indiska Goa, där dynamiken som inleddes på G20- och ASEAN-toppmötena kommer fortsätta. Maktskiftet i Brasilien påverkar inte landets åtaganden i detta arbete.