Andhra Pradesh Indiens kärnkraftscentrum

Indiska delstaten Andhra Pradeshs guvernör Chandrababu Naidu bekräftar att ryska Rosatom ska bygga sex kärnreaktorer till av typen VVER på vardera 1200 megawatt. Sex kokvattenreaktorer från GE-Hitachi är för närvarande under byggnation med effekt på vardera 1594 megawatt. Dessutom ska Westinghouse, som numera tillhör Toshiba, också bygga sex reaktorer av typen AP-1000 i Andhra Pradesh.

När alla reaktorer är färdiga kommer östkustprovinsen stå för mer än 30.000 av de 63.000 megawatt regeringen Modi satt som mål att nå inom 15 år.

Kina och Indien är världsledande i utbyggnad av kärnkraften. Fram till 2030 vill Kina bygga 110 reaktorer, varav sex till åtta ansluts inom de kommande fem åren. Indiens femårsplan (2012-17) innehåller spadtag för åtta 700-megawatts trycktungvattenreaktorer (PHWR), två snabba briderreaktorer, en avancerad tryckvattenreaktor och åtta lättvattenreaktorer, rapporterar World Nuclear Association.