Vem har försäkrat Italiens banker?

Den italienske statsministern Matteo Renzi drog till sig hela finansvärldens intresse, när han vid presskonferensen vid statminister Stefan Löfvens besök i Rom den 6 juli 2016, pekade på den akuta risken att Deutsche Bank skall detonera hela det internationella finanssystemet. Renzi uttalande byggde på en rapport från Internationella valutafonden och dess riktighet underströks när Deutsche Banks chefsekonom Folkerts -Landau dagarna efteråt desperat vädjade om 150 miljarder euro omedelbart för att stärka de europeiska storbankerna. EU:s eurogrupp som domineras av Tyskland och Frankrike, försökte den 11juli kicka tillbaka bollen till Italien och enbart tala om bankkrisen där. Det var också enligt EU:s linje som europeiska bankkrisfrågan pressenterades, när den började uppmärksammas i svenska media.

Det pågår alltså en fotbollsmatch av att försöka kicka bankrisen mellan EU-länderna och därmed försöka landa krisen utanför det egna landet. Sveriges media stöder Tyskland i den nuvarande rapporteringen och höll därför tyst om Renzis utspel trots att det gjordes i närvaro av Sveriges statsminister.

Hur fruktlös denna fotbollsmatch är visade sig, när den tyska nyhetsbyrån för ekonominyheter DWN rapporterade om vilka länders storbanker som försäkrat de italienska bankernas långivning. Den officiella siffran på hur mycket av denna långivning som är nödlidande [på engelska: Non-Performing Loans - NPL], dvs inte betalas ordentligt, är 360 miljarder euro.

DWN rapporterade att det är franska banker som äger mest av de italienska kreditförsäkringarna [på engelska: Credit Default Swaps - CDS]. Enligt siffror från Internationella regleringsbanken -BIS för fjärde kvartalet 2015 äger franska banker 278 miljarder dollar av CDS som motparter, tyska banker äger 90 miljarder dollar, USA:s banker 50 miljarder dollar, spanska banker 48 miljarder dollar och Storbritannien, Japan och Holland 30 miljarder dollar vardera.

De italienska bankernas exponering mot franska banker är en möjlig förklaring till varför Unicredit, Italiens största bank, som i slutet av 2015 hade 84 miljarder euro i nödlidande utlåning (NPL), nyligen bytte ut sin VD. Från den 12 juli är den nye VDn Jean Pierre Mustier, fd chef för den franska storbanken Société Générale's Division för företags- och investmentbankverksamhet.

Tala om systemrisk. De europeiska bankerna är sammankopplade som i ett korthus. Det hjälper inte att styra bankkrisen till Italien. Om de italienska bankerna rasar kommer de franska, tyska, osv dras med i raset eftersom de står för försäkringarna av de italienska bankernas låneförluster. Någon bankunion och nytt konkursförfarande för banker finns inte. Det var suspenderingen av detta som den italienske premiärministern Renzi krävde, med stöd av den italienska bankföreningen, för att få rätt att rädda Italiens banker med ett stort statligt bankräddningspaket. Statsminister Löfven måste ta upp denna fråga och vad han fick veta av Renzi inför de svenska budgetförhandlingarna eftersom en bankräddningspolitik kan kosta enorma summor även för svenska staten.

Det är i detta sammanhang man måste förstå uttalandet av Helga Zepp-LaRouche om att rädda Deutsche Bank. Tyskland har den största andelen av den europeiska realekonomin. Ett kaos där måste undvikas för att inte riskera världsfreden även om det måste ske till priset av ett statligt bankräddningspaket, men det kräver också en omläggning av bankerna i hela Europa tillbaka till de principer för industribanker som den mördade chefen för Deutsche Bank Alfred Herrhausen stod för.

Läs uttalandet av Helga Zepp-LaRouche för att rädda Deutsche Bank och världsfreden: http://www.larouche.se/artikel/deutsche-bank-maste-raddas-for-varldsfredens-skull
Se videon när Helga Zepp-LaRouche förklarar sitt uttalande (på engelska): https://larouchepac.com/20160715/helga-larouche-herrhausen-solution-deutschebank-stop-war
Läs vad som hände med Deutsche Bank efter Alfred Herrhausen: http://www.larouche.se/nyheter/2016/07/23/alfred-herrhausen-uppmarksammas-efter-zepp-larouches-uttalande

Läs regeringens pressmeddelande från mötet Löfven-Renzi: http://www.regeringen.se/artiklar/2016/07/statsministern-traffade-italiens-premiarminister-matteo-renzi2/