Alfred Herrhausen uppmärksammas efter Zepp-LaRouches uttalande

Helga Zepp-LaRouches krävde i ett uttalande att Deutsche Bank måste räddas med metoder som bygger på dess mördade chef Alfred Herrhausen. Den 18 juli, bara sex dagar efteråt, publicerade Frankfurt Allgemeine Zeitung, tyska finanscentret Frankfurts ledande tidning, en omfattande artikel om vad som hände med Deutsche Bank efter det politiska mordet Herrhausen 1989. Artikeln hade rubriken Deutsche Banks sista chans och var skriven av tidningen finansmarknadsredaktör Gerald Braunberger.

Herrhausen, berättar Braunberger, talade om den "angloamerikanska finanskulturen" som "något som vi inte har" på hans bank. Sedan Herrhausen har sammanblandningen av den kulturen med den tyska industribankkulturen, skriver han, har skapat stora spänningar och har lett till mycket dåliga resultat.

Omedelbart efter Herrhausens död, försökte bankledningen under sin nye chef Hilmar Kopper införliva en stor andel av den stora bayerska företagsinriktade långivaren Bayerische Vereinsbank, för att konsolidera Deutsche Bank som Tysklands ledande industribank. Ägarna den bayerska regeringen blockerade detta på uppmaning av den oligarkiska försäkringskoncernen Allianz. Stället köpte Deutsche Bank under 1990-talet först finansbolaget Bankers Trust på Wall Street, vilket slungade banken stort in i handeln med värdepapperiserade bolån (MBS) och kasinot med derivat på dessa. Därefter köptes det Londonbaserade finansbolaget Morgan Grenfell. År 2000 var finansbolagsdirektörerna i banken "tillräckligt starka för att stoppa en planerad fusion med Dresdnerbanken" liksom förvärvet av postens stora bank för småsparare Postbank.

"Under de följande åren avvecklade Deutsche Bank sig från otaliga industriella investeringar [i Tyskland]. Global finansbolagsverksamhet ["investment banking"] blev mer och mer dominerande." Braunbergers poäng är att strategin att "bli nummer ett i världen av investmentbanker", som offentligt oftast proklamerades av Hermann Ackermann när han var bankchef, har misslyckats fatalt och har nu fört Deutsche Bank till en absolut bottenpunkt. "Allmänheten ser inte investmentbankirer som hjältarna, utan som plundrare i en försvagad, internt splittrad bank."

Och, sammanfattar han, från 2005 fram till 2015 har "delningen av Deutsche Bank alltid diskuterats internt, men alltid avvisats av dess verkställande direktörer. Den nuvarande brittiske chefen John Cryan har gått åt andra hållet och vill helt koncentrera banken till finansbolagssidan, trots att den sidan gick med en förlust på 5,8 miljarder euro 2015. Samtidigt förespråkar bankens "ekonomiska strateger" energiskt helikopterpengar för att tyska ekonomin skall återhämtas.

Läs uttalandet av Helga Zepp-LaRouche för att rädda Deutsche Bank och världsfreden: http://www.larouche.se/artikel/deutsche-bank-maste-raddas-for-varldsfredens-skull