Sverige och Finland överens: Vi är inte hotade av Ryssland

Om NATO försöker återupptäcka det kalla kriget med hjälp av talet om det ryska hotet, så har Sverige och Finland utmanat denna föreställning, om än med milt språkbruk. Den 20 juni hölls ett två dagars toppmöte i Finland mellan Sveriges statsminister Stefan Löfven och Finlands president Sauli Niinistö. Toppmötet resulterade i att de båda nationerna nådde en överenskommelse om ett ännu närmare militärt samarbete. Samarbetet skall dock inte ske genom formella allianser mellan varandra eller via något NATO-medlemskap, rapporterar Defense News:

- Vi vill fortsätta ha ett förbättrat militärt samarbete med Finland. Vi har inga ambitioner att detta ska resultera i en defensiv [militär] allians, och vi söker inte det, sa Löfven.

De två ledarna var överens om att, även om säkerhetsbilden i den baltiska regionen är destabiliserad, så är inte Ryssland något direkt säkerhetshot mot varken Finland eller Sverige.

- Ryssland representerar inget konkret, tydligt urskiljbart hot mot vår säkerhet", sa Niinistö.

- Denna lägesutvärdering från både Sverige och Finland, sa Löfven, bidrar till Sveriges ståndpunkt att medlemskap i Nato inte är ett alternativ för närvarande.

Se också: http://yle.fi/uutiset/security_summit_swedish_pm_dismisses_nato_talk_pre...