Bred amerikansk bankdelningskampanj mot Wall Street

Mer än 20 progressiva amerikanska organisationer har startat en ny nationell kampanj kallad ”Take On Wall Street” med krav på att bankerna skall delas. Kampanjen som på svenska ungefär betyder ”Ta itu med Wall Street”, startades i sista veckan av maj och är tänkt att påverka den pågående valkampanjen till presidentvalet och kongressen.

Fempunktsplattformen för kampanjen är att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall, bryta upp bankerna, införa en transaktionsskatt på finansiell spekulation, stänga kryphålet med ränteavdrag som gynnat riskkapitalbolagen och stänga ned ockrande snabblånebanker (”payday lenders”). Ordningen på de fem kraven varierar - ibland är Glass-Steagall först, men det betonas alltid.

Stora fackföreningar som Lärarförbundet (AFT) och Kommunikationsarbetarna leder kampanjen tillsammans med kongressledamöter som Keith Ellison, demokrat från Minnesota och medordförande för kongressens progressiva grupp, liksom senator Elizabeth Warren, som lagt fram förslaget om att återinföra Glass-Steagall i Senaten.

Kampanjen ingår också i försöken att i kongressen stoppa president Obamas frihandelsavtal för Stillahavsområdet TTP. TTP är Wall Streets motdrag mot Kinas nya partnerskapssamarbeten enligt principen ”win-win”.

Amerikanska LO:s ordförande Richard Trumpka driver alla frågorna som kampanjen ”Take On Wall Street” tagit upp. Trumpka och hans fackföreningsförbund AFL-CIO har varken stött Hillary Clinton eller Bernie Sanders i presidentvalkampanjen. Några få fackförbund har stött Clinton och många enskilda fackföreningar har stött Sanders. Många har som AFL-CIO inte stött någon. Fokuseringen på Glass-Steagall är en klart mycket bättre att möjlighet att påverka och delta i presidentvalet.

Delstatssenatorn James Sanders, som tillsammans med fem kollegor i New York-kongressen har motionerat för Glass-Steagall, har skrivit till alla New Yorks representanter i den federala kongressen. Han skrev: ”Den förebyggande åtgärden att undvika en ny krasch är att återinföra Glass-Steagall. Detta är särskilt viktigt om man betänker att de ledande bankerna blir ännu större... De har nu derivattillgångar på mer än 247 biljoner [am.: trillions] dollar – många gånger deras egna tillgångar och många gånger de 17 biljoner dollar som är USA:s bruttonationalprodukt. Om de var ’För stora att gå under’ förut, vad är de i så fall nu”, frågade delstatssenatorn James Sanders.

Läs hur derivat är gökungen som gör att spararna i en bankkris får sina sparkapital beslagtagna med den nya svenska lagen för bankkrishantering: http://www.larouche.se/nyheter/2016/02/12/derivaten-pressar-foretagen-att-betala-bankkriser
Läs mer om bankdelning på: http://larouche.se/gs och på engelska https://larouchepac.com/glass-steagall och på facebook: LaRoucherörelsen-i-Sverige-EAP
Skriv på uppropet för bankdelning på: http://larouche.se/gs-namninsamling