Panama-papper/Biltvätt regimskiftesoperation

Efter de BRIKS-vänliga peronisternas valförlust i Argentina i december är nu Brasilien tilltagande måltavla genom domaren Sérgio Moros ”Operation Biltvätt” mot sin egen regering. Den 4 mars utsattes fd presidenten och president Dilma Rousseffs nära rådgivare Lula da Silva för husrannsakan och förhör, allt för att skapa skandalstämning med påståenden om mutor från oljebolaget Petrobras och lobbyarbete utomlands. Hundratals andra har drabbats av turerna och Panamas president Ramón Fonseca är den andre som fallit efter Kirchner i Argentina.

I samma veva har skattefuskanklagelser i de sk ”Panama-pappren” fällt Islands regering och flera andra kan stå på tur. I Sverige är det Nordea som hamnat i drevets fokus.

Panama/Biltvätt är en enda internationell regimskiftesoperation med samma avsikt och upphovsmän som ”Rena händer”, som på brittisk inrådan tystade Bettino Craxi och andra obekväma röster i Italien på 1990-talet, och ”Condor”, som under kalla kriget med hjälp av CIA och de gamla nazistledare Nato rekryterat ur Hitlers led mördade tusentals påstådda ”kommunistsympatisörer” i Sydamerikas militärdiktaturer.

Ironiskt nog var det Panamas borttvingade president Fonseca som grundade advokatbyrån Mossack Fonseca som släppt Panamapappren, tillsammans med Jürgen Mossack, son till Erhard Mossack - just en av de ovan nämnda fd nazityska officerare som för CIA:s räkning verkade i Latinamerika!