Tyska delstatsval: En förutsägbar katastrof

Valresultaten i tre tyska förbundsländer den 13 mars talar ett tydligt språk. Tysklands koalitionsregering mellan CDU (kristdemokrater) och SPD (socialdemokrater) betalade ett högt pris för sin inkompetenta politik. Det populistiska AfD (Alternativ för Tyskland) kammade hem storsegrar för sin kampanj mot förbundskansler Angela Merkels flyktingsvänliga, men också tyvärr i övrigt perspektivlösa, politik. AfD fick 24 % av väljarna i Sachsen-Anhalt, 14% i Baden-Württemberg and 12% i Rheinland-Pfalz.
Flyktingkrisen är en viktig fråga men inte den enda orsaken till befolkningens missnöje. CDU och SPD har i åratal struntat i det växande missnöjet med EU. I stället har koalitionen försvarat eurosystemet och den monetaristiska politiken. Den har också givit efter för påtryckningar från Obama-administrationen och stött sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna har i sin tur lett till ett massivt handelsunderskott. Små- och medelstora företag som exporterar till Ryssland har förlorat många uppdrag och därmed inte kunnat upprätthålla alla arbetsplatser.
Dessutom har koalitionsregeringen hittills inte visat något intresse varken för ett bredare samarbete med Kinas strategi för den Nya sidenvägen eller ett samarbete med BRICS-länderna. Genom dessa perspektiv skulle befolkningen ha kunnat få ett nytt hopp om framtiden. Till detta hör att koalitionen, även om utvecklingsminister Gerd Müller talat om nödvändigheten av en Marshallplan för Syrien, inte lagt fram en konkret handlingsplan.
Båda koalitionspartierna ignorerade också de varningar som kom tidigt i februari. En opinionsmätning från DIMAP visade att inte mer än 24 procent av väljarna hade förtroende för att CDU skulle kunna handskas med alla ekonomiska problem, och bara 16 procent menade att SPD skulle kunna klara av kriserna. En tydligare signal om att väljarna inte litade på sina politiker får man leta efter. På så sätt var AfDs valseger ingen överraskning. Man kan bara hoppas att den regerande eliten äntligen reagerar.
Det finns också intressanta undantag. Ett hälsotecken kom ifrån Rheinland-Pfalz. Där förbundslandets socialdemokratiska ministerpresident, Malu Dreyer, lyckades hålla sin konkurrent från CDU stången och lite till. Hennes kampanj för att bygga bostäder både för flyktingar och tyska medborgare, samt mera jobb för tyska medborgare och flyktingar som ska integreras gav resultat. Dreyer segrade över CDUs Julia Klöckner som försökt vinna röster genom att ställa upp i den flyktingfientliga kören. Resultatet var att Klöckners kampanj gav röster till AfD på bekostnad av hennes eget parti, CDU.