Riksbankchefer för bankdelning

Mitt i värsta finanskrisen 2010 tufsade den Schweiziske vice riksbankchefen Thomas Jordan till fjädrarna ordentligt på sina toppbankirer med kravet på bankdelning. Hans minnesvärda ord var:
- De delar av en bank som är viktiga för att vår nationalekonomi skall fungera, måste kunna skiljas ut vid en kris. Resten, kan säljas eller t.o.m. likvideras.

På ett möte i Frankfurt den 23 februari i år påmindes Jordan, som numera är chef för riksbanken i Schweiz, om sitt tidigare uttalande av en medlem i Schillerinstitutet som frågade om han stod fast vid det. Jordan sa att han var förvånad att någon kom ihåg vad han sagt för så många år sedan och svarade ett definitivt "Ja".

Frågeställaren pekade på att också en annan riksbankchef, Neel Kashkari, chef för Federal reserve i Minneapolis nyligen hade talat om nödvändigheten att bryta isär bankerna. Bankdelningsfrågan tas nämligen av den ena riksbankchefen efter den andra. Även Federal Reserve-chefen i S:t Louis William Bullard sa på CNBC-TV den 25 februari, att de stora USA-bankerna borde brytas isär "som Ma Bell" i mindre och inte så komplicerade banker. (Bell var det monopolistiska telefonbolaget som staten med en lag delade upp i flera bolag 1984).

Förra året uttalade sig även chefen för Federal Reserve i Dallas Richard Fischer för bankdelning i ett kongressförhör och fick medhåll av sin tidigare kollega i Kansas Federal Reserve Thomas Hoenig.

I Sverige har förre riksbankeschefen i England Mervyn King uppmärksammats i en del finanstidningar för sin nya bok "Alkemins slut", där han varnar för en ny global finanskris "snarare förr eller senare" pga de bristande regleringarna av finanssystemet. Vad det var för brister i banklagarna fick vi inte veta i svenska media, men i boken talade han om olika varianter på bankdelning.

Bankdelning har också blivit den stora stridsfrågan i amerikanska presidentvalet. Den förre demokratiska presidentkandidaten Martin O´Malley förde in bankdelningsfrågan som sin stora fråga i valkampanjen, och den plockades upp av Bernie Sanders som har gjort den till vattendelaren mellan honom och Hillary Clinton. Clintons stöd för Wall Street och Obamas finansreform Dodd-Frank, som svar på en TV-fråga om bankdelning, var en avgörande fråga som gjorde att hon nyligen förlorade mot Sanders i primärvalet i Michigan

Även bland de allra högsta amerikanska politikerna känns behovet av bankdelning så påträngande att man stiger ur ramarna. Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden lät sig intervjuas i sitt flygplan Airforce 2 av tidningarna Washington Post och Politico den 19 februari. Han ville inte ta ställning mellan Clinton och Sanders, men sa enligt Washington Post: "Likt Sanders och många andra liberala demokrater, sa han, att han skulle vilja återinföra Glass-Steagall, en gammal banklag som Biden röstade för att återkalla på 1990-talet."

Stödet för bankdelning är mycket brett i USA. Se en lista på politiker, fackföreningar, jordbrukarorganisationer, minoritetsgrupper och andra intressorganisationer som uttalat sitt stöd : https://larouchepac.com/hr129support

I italienska parlamentet finns fem olika motioner för bankdelning under behandling. På en fråga av en av motionärerna, senator Laura Bottici från Femstjärnerörelsen, svarade den italienske finansministern Gian Carlo Padoan enligt protokollet den 4 februari att hans regering är för bankdelning, men att andra av EU:s medlemsstater är emot. Senator Bottici frågade "om inte regeringen anser att det är fundamentalt att genomdriva, på snabbast möjliga sätt, en tydlig separation mellan investmentbanker och affärsbanker, även om det föregriper EU-reglerna som för närvarande diskuteras under riktlinje 43, 2014?" En sådan åtskillnad skulle , förklarade Bottici, hindra "en spridning av krisen till hela systemet" och "skydda medborgarnas besparingar".

Padoan svarade: "På den europeiska nivån, som ledamoten tog upp i sin fråga, är en separation mellan investmentbanker och affärsbanker under diskussion... Jag måste emellertid säga att en lösning på kort sikt verkar problematisk, eftersom varje medlemsstat tenderar att försvara nationella enskildheter som ofta är svåra att förena. I detta sammanhang är Italien för att banksektorns roller skall skiljas."
Med andra ord sa den italienske finansministern, att regeringen i Rom skulle vilja stöda bankdelning, men att det aldrig skulle kunna gå igenom på EU-nivå. Eftersom frågan, om bankdelning eller ej, är en överlevnadsfråga drar många italienare slutsatsen av Padoans uttalande att landet måste lämna eurozonen.

Läs här om Mervyn Kings bok: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3964342.ece
Följ bankdelningsfrågan på http://larouche.se/gs