Hillary hökarnas kandidat

Det är känt att USA sällan haft så dåligt utbud på presidentkandidater som i år.

Mindre känt är att demokraternas ledande kandidat Hillary Clinton ligger bakom Libyens förstörelse. Enligt New York Times och Huffington Posts intervjuer med över 50 sittande och forna medarbetare i Obamaadministrationen intog Clinton huvudrollen i beslutet att störta libyske statschefen Muammar Gaddafi. Förre försvarsministern Robert Gates, som rök ihop med Clinton och avgick pga regimskiftesoperation Libyen, beskriver henne som drivkraften för militär intervention.

Kort innan bombningarna inleddes erhöll konteramiral Charles Kubic ett förslag på 72-timmars eldupphör från en av Gaddafis förtrogna, under vilket Gaddafi ville förhandla om sin avgång och ett slut på striderna om Benghazi. Det har också visat sig att Gaddafi redan innan försökt kontakta Obamaadministrationen och Clinton via Wesley Clark och tom Tony Blair för att undvika en väpnad uppgörelse. Detta tillbakavisades, Gaddafi mördades, Libyen störtades i kaos och svarta marknaden översvämmades med en vapenflod vars storlek inte skådats sedan Vietnamkriget. När hon fick höra att mordet lyckats utbrast hon skrattande i amerikansk TV: "Vi kom, vi såg, han dog!"

Clintons dåvarande medarbetare på amerikanska UD, exempelvis Ann-Marie Slaughter, erkänner att Clinton alltid föredrar ogenomtänkt aktion framför inaktivitet. Libyen är bästa exemplet på denna flykt framåt-attityd, där krig startades på vilseledande påståenden att det skulle handla om "humanitär intervention" för att förhindra ett blodbad i Benghazi. Hela tiden handlade det endast om en sak: Blodigt regimskifte och mord på ett statsöverhuvud, som inte bara precis avvecklat sina massförstörelsevapen, utan utgjorde en viktig allierad i kampen mot al-Qaida och andra jihadistgrupper som nu kontrollerar stora delar av landet.

Av allt att döma förkroppsligar Clinton Obamaadministrationens värsta sidor. Efter nederlaget i primärvalen 2008 har hon uppenbarligen byggt sin karriär på att göra Obamas smutsjobb.

Scott Ritter, en av FN:s vapeninspektörer i Irak 1991-98, avslöjar att Clinton ljuger om hennes stöd till Bushs och Blairs irakkrig 2003. Hennes metoder att med våld störta utländska regeringar (regimskifte) i Mellanöstern gör henne enligt Ritter helt oacceptabel som överbefälhavare.

Ritter var ofta i Washington under krigsförberedelserna mot Irak 2002-03 för att träffa senatorer och förklara för dem att Irak inte hade några massförstörelsevapen. Dåvarande senatorn Hillary Clinton var inte intresserad. Det är därför skandalöst av henne att idag bedyra att hon skulle ha röstat för irakkriget på grundval av "alla då tillgängliga fakta".

Vem förvånas därför över att Clinton som presidentkandidat 2016 stöds av samma nykonservativa kretsar som på sin tid stödde Bush?