Kina varnar för kärnvapenkrig

I samband med förberedelserna för USA:s försvarsbudget 2017, sa den amerikanske försvarsministern Ashton Carter i klara ordalag att Washingtons högsta prioritet är att förbereda krig mot Ryssland och Kina. De är våra "mest svåra konkurrenter" sa han.

Carters yttrande kom strax efter USA:s militärprovokation i det Sydkinesiska havet den 30 januari. Amerikanska krigsfartyg kränkte tolvmilsgränsen runt en av de kinesiska Paracel- eller Xisha-öarna. Detta var den andra provokationen inom kort tid. Talesmän för den kinesiska regeringen sa att det denna gång inte handlade om en konstgjord ö, som vid tidigare amerikanska provokationer, utan om en bebodd ö som tillhör Kina. Om de konstgjorda Nansha- eller Spratley-öarna verkligen tillhör Kinas territorium är omstritt.

Det engelskspråkiga kinesiska regeringsorganet Global Times skrev varnande i sin huvudledare den första februari att Washington förbereder ett kärnvapenkrig mot Kina. Därför måste Kina snabbt upprusta sin strategiska militärkapacitet, inklusive sitt kärnvapenprogram för att kunna slå tillbaka.

President Obamas tonvikt vid Asien är inte bara av militär natur. Det handlar i allra högsta grad också om finansiella och geopolitiska målsättningar. En av beståndsdelarna är frihandelsavtalet TTP (Trans-Pacific Partnership), vilket i princip motsvarar det starkt ifrågasatta frihandelsavtalet som USA vill ha med Europa, TTIP. Den tredje februari skrev representanter för 12 länder på TTP-avtalet vid ett möte i Nya Zeeland. Detta avtal måste godkännas i varje land, men motståndet är starkt, inte minst i USA:s kongress. Men Obama är hårdnackat mot Kina och sa att TTP-avtalet ger "Amerika, och inte länder som Kina, möjligheten att skriva reglerna för det 21:a århundradet, vilket är speciellt viktigt i den dynamiska asiatiska-stilla-havs-regionen".

I samma andemening angrep megaspekulanten Georg Soros den kinesiska valutan på det årliga ekonomiska forat i Davos i Schweiz. Soros sa att den kinesiska ekonomin är på väg mot en "hård landning". Dagarna därefter tävlade hedgefonder om att driva ned värdet på den kinesiska valutan renminbin. Trots detta steg renminbis värde. Målet med hedgefondernas angrepp är att tvinga de kinesiska myndigheterna att använda mer utlandsvalutareserver för att hålla landets valuta stabil och förhindra kapitalflykt. Detta skulle i sin tur kunna leda till att Kina har mindre medel till förfogande för utlåning och investeringar för det internationella utvecklingsprogrammet Ett bälte, En väg.