170 ekonomer för Sanders återinförande av Glass-Steagall

Presidentkandidaten och senatorn Bernie Sanders krav på bankdelning stöds av170 framstående ekonomer och finansexperter från fler än 100 universitet och andra aktörer. De har alla skrivit under brev med rubriken "Ekonomer och finansexperter för senator Sanders reformer av Wall Street". I brevet kräver de kraftfullt att Glass-Steagall ska återinföras, men kritiserar även klart och tydligt Hillary Clintons ställningstagande angående bankerna.

Bland dem som skrev under brevet finns förre arbetsmarknadsministern Robert Reich, professor James Galbraith vid University of Texas samt William Black från University of Missouri-Kansas City.

I brevet står det:
"Enligt oss så är senator Sanders plan för en djupgående ekonomisk reform avgörande för att undvika ytterligare en finanskris präglad av att det finns banker "för stora för att få gå under". Senatorn har rätt i att de största bankerna måste lösas upp samt att [senatsmotionen om] 21:a århundradets Glass-Steagall-lag (som delar upp finansbolagsverksamhet från affärsbankverksamhet) måste införas. De största bankerna på Wall Street är nu mycket större än de var före krisen och de har fortfarande ett jätteincitament att ta allt för höga risker. ...."

" Hillary Clintons försiktiga förslag räcker inte... det rör inte de jättelika finanskonglomerat som  bedriver den mesta skuggbankverksamheten... Med tanke på Wall Streets storlek och politiska kraft, skulle hennes förslag bara öppna dörren för mer urvattning och fusk."

"Det enda sättet att stoppa Wall Streets spekulation är med reformer som är så pass genomgripande och tydliga att det inte går att urvattna dem. Det är därför vi stödjer senator Sanders plan för att bryta upp de största bankerna och återuppliva en moderniserad version av Glass-Steagall."

Läs brevet och alla namnen här: https://berniesanders.com/wp-content/uploads/2016/01/Wall-St-Letter-1.pdf