Krigshot tydliggör livsfaran i att Obama är kvar

USA:s president Barack Obamas väntade triumf på klimattoppmötet i Paris förbyttes i ett russofobiskt sammanbrott som fått militär och media att tvivla på hans förmåga att regera mandatperioden ut.

Förre försvarsministern William Perry menar att faran är större idag än under kalla kriget och att det är Obamas fel. Han nämner i synnerhet beredskapen hos de strategiska kärnvapnen, robotförsvarsbygget i Östeuropa och den avbrutna dialogen mellan amerikansk och rysk militär. Obamas sinnestillstånd var också väckarklockan för kärnvapenexperten och rysslandskännaren Bruce G. Blair, som varnar för överhängande kärnvapenkrigshot under rådande amerikansk säkerhetsdoktrin.

Sedan Turkiet sköt ned Su-24:an och Natos uppslutning bakom dem har Ryssland ökat närvaron i Syrien. Luftvärnet kring basen i Latakia, fem mil från turkiska gränsen, har förstärkts med luftvärnsrobotar på 40 mils räckvidd.

Nato själva fortsätter samtidigt att sabotera Syriens, Rysslands, Irans och Hizbollahs framgångsrika kampanj. Nato kränker inte syriskt luftrum, de fullständigt ignorerar det genom att bomba var de vill utan tillstånd. Dessutom sker inga ansträngningar att stävja bundsförvanterna Turkiets och Saudiarabiens stöd till IS och andra rebellgrupper.

Pentagon har dessutom meddelat att de skickar specialförband till Irak för att "jaga och döda" IS-ledare och Turkiet har utan förvarning korsat irakiska gränsen med 150 soldater och 25 stridsvagnar, allt i strid med premiärminister Haider al-Abadis vädjan att utländsk marknärvaro enbart försvårar Iraks krig mot IS.

IS kan endast besegras om Washington och Moskva sluter upp bakom Iraks respektive Syriens regeringar, inte bara militärt, utan i en återuppbyggnads- och fredsplan därefter, som ansluter hela Mellanöstern till Kinas Nya sidenväg och Schillerinstitutets Världslandbro. Den som står i vägen för detta är varken IS, Assad eller Putin, utan Obama.