Franska klimatoppositionen

Frankrikes president Hollande har lagt i överväxeln i det internationella lobbyarbetet för ett bindande avtal på klimatkonferensen COP21 i Paris i slutet på november. Han har hittills träffat sin kinesiske kollega i Peking och Afrikas statschefer på Malta. På tur står G20-toppmötet i Turkiet den 15, önationernas statschefer och slutligen högsta hönset HKH drottningen av England, HKH hertigen av Edinburgh och deras ärthjärna till arvtagare HKH hertigen av Cornwall på Brittiska samväldets medlemsmöte CHOGM på Malta.

I samband med det utländska lobbyarbetet sparkade regeringen landets mest populäre TV-meteorolog, för att han påpekat felaktigheter i klimatdebatten. Philippe Verdier stängdes av med omedelbar verkan som chefsmeteorolog på statliga France Télévisions efter att ha publicerat boken "Climat Investigation", som avslöjar lögner från media och politiker samt anklagar statligt finansierade klimatologer för att vara "manipulerade" och "politiserade". Det har dock fått efterverkningar.

Verdier säger till radiokanalen RTL att han ställde sig "i vägen för COP21, en bulldozer, och detta blev följden". Han berättar för en annan jornalist att han skrev boken efter att ha blivit "skräckslagen" när utrikesministern Fabius samlade landets alla TV-meteorologer och beordrade dem att alltid varna för klimatförändringar under väderprognoserna.

En namninsamling till Verdiers försvar hade den 1 november redan samlat 15000 underskrifter, däribland 10 parlamentariker, enlig RTL. De kallar sig själva "klimatoptimister" och börjar få viss medietäckning.

Enligt en opinionsmätning av hemsidan Arretsurimages håller de flesta av Frankrikes meteorologer med Verdier och de "optimistiska" forskarna.

USA:s klimatoptimister gör även de sitt bästa för att sabotera Obamas försök att utnyttja pariskonferensen för att sänka amerikanska ekonomin. Novembernumret av Heartlandinstitutets nyhetsbrev "Environment & Climate" citerar juristen Chris Horner från Competitive Enterprise-institutet, att Senaten måste lägga en motion som kräver att allt som eventuellt bestäms i Paris också skall bekräftas i Senaten.

Stöd uppropet till försvar för miljarder liv: NEJ till klimatmötet COP21!