Egypten visar vägen

I en värld som domineras av krig, krigshot och ekonomisk åtstramning, visar Egypten att det finns en väg ut ur kaos och förstörelse. Omgiven av krig, kaos och förstörelse skapad av västvärlden, har Egypten under president Abdel Fattah al-Sisi initierat ett omfattande ekonomiskt utvecklingsprogram som inleddes med byggandet av den Nya Suezkanalen.
Invigningen av den nya kanalen skedde den 6 augusti i närvaro av Frankrikes president Francois Hollande, Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev, Greklands premiärminister Alexis Tsipras, Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel och regeringschefer och regeringsmedlemmar från dussintals andra länder. USA lät sig förstås inte represeteras på den nivån efter sitt misslyckade försök att störta ned Egypten i kaos och inbördeskrig genom sitt stöd till Muslimska brödraskapet.
När det folkliga upproret 2013 drev bort Brödraskapet från makten och al-Sisi blev president i juni 2014 agerade hans regering blixtsnabbt. Här gällde det att få fart på ekonomin och återskapa framtidstron i den egyptiska befolkningen. Genom att planera och genomföra bygget på bara ett år i stället för som tidigare planerat tre, skapade al-Sisi ett klimat av att "vi kan göra det" optimism bland befolkningen som gjorde det möjligt att åstadkomma det som verkade omöjligt.
Som en ingenjör sade på egyptisk TV den 4 augusti inför invigningen: "Den här kanalen är inte bara för oss och våra barn. Vi kommer att dö, men kanalen kommer att leva vidare under hundratals år, för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn."
Det var därför inte så överraskande att finansieringen av bygget, ungefär motsvarande 70 miljarder kronor, ordnades på bara en vecka genom att sälja obligationer till den egyptiska befolkningen. Någon inblandning av den "globala finansmarknaden" behövdes inte. Att det gick så fort gjorde också att det Brittiska Imperiet och deras hantlangare i USA(Obama) knappt hann märka vad som skedde innan projektet var färdigt. LaRouche uttryckte det så här den 7 augusti: "Egypten var under attack, en massiv attack, och det tvingade Egypten att snabba på utvecklingen av projekten. Och det gjorde det nödvändigt för dem att ta kontroll över situationen genom att snabba på genomförandet. Med andra ord, de vad som skulle ta tre år och reduserade det till ett år och genom detta krossade de imperiets möjligheter att sabotera." Han fortsatte:"Vad som hände med den nya vattenvägen som Egypten gav oss har nu förändrat hela planeten. Det är inte längre flera oceaner. Det är nu en ocean. Och Atlanten och Stilla havet kan nu användas till samma saker. Kanalen i Egypten har öppnat världen. Vi har inte längre atlantiska nationer i motsats till asiatiska nationer. Allt kommer plötsligt att förändras som ett resultat av vad som hände. Ett framgångsrikt projekt för att förändra världens sjöfart. Hela planeten är nu öppen när vi lägger till Nicaraguakanalen. Allt är nu en enhet."
Arbetet med att mer än fördubbla kanalens kapacitet var gigantiskt. Sedan 80-talet hade kanalen ett djup av 17 meter och en bredd av 135 meter. Nu byggdes en helt ny 35 kilometer lång kanal med 24 meters djup och 300-400 meters bredd och 37 kilometer gammal kanal utvidgades till samma mått. Detta betyder att världens största containerfartyg nu kan använda kanalen. Kapaciteten ökar från 49 fatryg per dygn till 97 och genomsnittlig genomfartstid minskar från 18 till 11 timmar. I projektet ingår också 7 tunnlar under kanalen. Allt detta byggdes under ledning av egyptiska arméns ingejörsförband. Antalet anställda vid projektet var 43 000.
Detta är bara början på Egyptens storslagna planer för framtiden. President al-Sisi beskrev hur han vill gå vidare i sitt invigningstal den 6 augusti:
"Egypten är ett framstående land med en 7000-årig civilisation. Jag anser att Egypten genom dessa årtusenden har bidragit med värderingar, principer och etik som var i samklang med de himmelska religionerna och inte stod i strid mot dem. Idag erbjuder Egypten en ny gåva till mänsklighten."
"Detta arbete ägde inte rum under normala omständigheter, och dessa omständigheter finns fortfarande kvar och vi bekämpar dem. Ondskan försökte skada Egypten och egyptierna och stoppa dess utveckling."
"Den Nya Suezkanalen är ett steg av de tusentals steg vi måste ta och ingen kan skada Egyptens folk så länge de arbetar gemensamt och enigt. Vi, egyptier, lovade världen att ombesörja gåvan och vi höll vårt löfte och genomförde uppdraget på rekordtid."
"Utvecklingen av kanalregionen avser att skapa en global ekonomisk zon som består av ett antal hamnar, nya städer, logistik- och handelscentra som kommer att utöka handelsutbytet mellan Egypten och hela resten av världen."
Al-Sisi besrkev också hur resten av landet skall utvecklas med återuppodling av 400 000 hektar åkermark, ett nationellt vägnätverk och nya städer.Han avslutade med dessa ord.
"Jag försäkrar er att den egyptiska staten är fast besluten att fortsätta med sociala och politiska reformer för att uppfylla våra medborgares förväntningar."

Se den egyptiska videon om den Nya Suezkanalen här:
https://www.youtube.com/watch?v=ZNmoJcy63FE