Politiska ledare varnar för att Natos och Rysslands militärövningar ökar krigsrisken i Europa

Det europeiska ledarskapsnätverket ELN (European Leadership Network) har i skriftligt form varnat för att Rysslands och Natos militärövningar ökar risken för att krig skulle kunna bryta ut i Europa. Det 10 sidor långa policydokumentet med titeln "Förberedelser för det värsta: Gör Rysslands och Natos militärövningar krig i Europa mer sannolikt?" författat av Thomas Frear, Ian Kearns och Lukasz Kulesa tillkännagavs i ett pressmeddelande den 12 augusti.

ELN består av prominenta europeiska och ryska politiker. ELN:s exekutiva råd utgörs av bl a några tidigare försvarsministrar: Volker Rühe från Tyskland, Des Browne från Storbritannien och Alan Richard från Frankrike. Två tidigare utrikesministrar är också med i rådet: Igor Ivanov från Ryssland och Malcolm Rifkind från Storbritannien. Från Sverige ingår f. ambassaören Rolf Ekéus i exekutiva rådet och vanliga deltagare i ELN är Ingvar Carlsson, Hans Blix, Anna Jardfelt och Henrik Salander.

I pressmeddedlandet står det att "Ryssland förbereder sig för en konflikt med Nato, och Nato förbereder en möjlig konfrontation med Ryssland" i aktuella militärövningar. Vidare kan man läsa att : "Vi säger inte att ledarskapet för någon av sidorna har beslutat att börja ett krig eller att en militärkonflikt är oundviklig, men att övningarnas ändrade karaktär är ett faktum och att det spelar en roll i att upprätthålla de rådande spänningsförhållandena i Europa. Dessa spänningar fördjupas och leder till en känsla av oförutsägbarhet när övningarna inte tillkännages eller offentliggörs i förväg som verkar vara fallet med med ett antal ryska övningar."

Hela dokumentet finns här på engelska:

http://www.europeanleadershipnetwork.org/preparing-for-the-worst-are-russian-and-nato-military-exercises-making-war-in-europe-more-likely_2997.html

Se även hur Dagens Nyheter presenterade rapporten här