Grekland hotas av Chilekupp

Den grekiske Europaparlamentarikern och dokumentärfilmaren Stélios Kouloglou mottogs med ovationer på Schillerinstitutets Europakonferens i Paris den 13-14 juni när han sa:
- Jag kan försäkra er att vi kommer att göra motstånd. Vi skall inte underkuvas!

Han började sitt tal med att varna för vad som håller på att ske. Kouloglou sa:
- Sedan [det grekiska parlaments-]valet i januari har Grekland mötts av en tyst statskupp. Avsikten är att störta den nya regeringen, för att ersätta den med en regering som är lydig mot långivarna och samtidigt påverka väljarna i Spanien och andra länder att tappa modet.

Kouloglou jämförde direkt med inledningen på den blodiga CIA-kuppen ”i Chile i början på 1970-talet då den amerikanske presidenten Richard Nixon beslutade att fälla Chiles folkvalde president Salvador Allende för att hindra att andra länder på USA:s bakgård ’smittades’.” … 1970 hade de amerikanska bankerna blockerat alla lån till Chiles banker. Denna gång skar den europeiske centralbankchefen Mario Draghi en vecka efter valet i januari 2015 utan minsta förklaring av huvudkällan för de grekiska bankernas finansiering och såg till att det ersattes av Nödlånehjälpen (Emergency Liquidity Assistance - ELA) som förlängs varje vecka … likt ett Damoklessvärd som man varje vecka bestämmer ifall det skall släppas över det grekiska folket.”
- Av de lån som lämnas till oss av långivarna, återvänder 90 procent direkt till dem – ibland så snart som nästa dag! – för återbetalning av skulden.
- Men om inte skulden betalas, fortsatte Kologlou, innebär det att det är slags konkurs, vilket betyder att långivarnas utportionering av lån är ett mycket kraftfullt vapen i händerna på långivarna, ett vapen för permanent politisk utpressning. Under detta tysta krig används också andra vapen såsom kreditvärderingsbyråer. Det är en modern form av statskupp. Som man säger på engelska: ’Not with the tanks, but with the banks’…
- Till detta skall läggas mediamyten om ‘räddningen’ av Grekland, när det i själva verket var de franska och tyska bankerna som räddades av Greklandslånen 2010. Dessa lån, med till en början höga räntor, presenterades för den tyska och internationella opinionen som gratishjälp åt dem som var ‘lata’ och ‘fuskare’.
- Låt oss se vad som hände i själva verket. Enligt den franska dagstidningen Libération, har Frankrike sedan 2010 tjänat två miljarder euro i vinst enbart på räntorna. T.o.m. Österrike som deltog i mycket begränsat omfattning har håvat in 100 miljoner euro fram till nu i räntebetalningar från Grekland.
- De anklagar oss för att inte vilja genomföra reformer. Men det är vi, mer än några andra, som vill ha reformer - verkliga reformer, inte kaos. Vad som krävs av Grekland är en användning av det neoliberala receptet. Var och en har sina käpphästar: ’Ideologerna’ på IMF kräver avreglering av arbetsmarknaderna och rätten att göra massavskedanden, som de har lovat de grekiska oligarker som äger bankerna. EU-kommissionen, dvs. Berlin, kräver genomföranden av privatiseringar som kan bli goda övertaganden för tyska företag (till lägsta kostnad). Ett exempel på denna oändliga lista på skandalförsäljningar av statlig egendom är försäljningen 2013 av 28 byggnader som grekiska staten fortsätter använda. Under de kommande tjugo åren kommer Aten tvingas betala hyra på 600 miljoner euro vilket är nästan tre gånger så mycket som man erhöll genom försäljningen (vilket omedelbart skickades tillbaka till långivarna).
- Den pågående grekiska tragedin understryker att det behövs ett nytt ramverk för de internationella relationerna. Ett ramverk som respekterar demokratin, självständigheten och den nationella värdigheten för varje land, samtidigt som den främjar relationer och ekonomiska avtal på ett sätt som inte påminner om kolonialismen. Ett ramverk till fördel för alla deltagare. Nyligen har den Grekiska regeringen tillkännagivit att man skall ansöka om medlemskap i den nya BRIKS-banken, en önskan som mottogs positivt av Ryssland. I det laddade klimatet av hot och ultimatum, kom detta som ett verkligt andrum och källa till optimism för det grekiska folket.
- Långivarna vill ställa [statsminister] Tsipras mot väggen med bara två val: Finansiell strypning om han håller fast vid sitt program eller att svika sina löften och fällas för att sakna stöd från sina väljare.

Men som rapporterat ovan, sa Kolouglou:
- Jag kan försäkra er att vi kommer att göra motstånd. Vi skall inte underkuvas!

Under den efterföljande diskussionen klargjordes att vad som står på spel är inte bara en statskupp och inbördeskrig, som man redan haft exempel på i sin moderna historia. Två deltagare i publiken frågade Kouloglou varför man inte omedelbart går med i BRIKS och bara lämnar euron? Kouloglou svarade:
- Det är ett långsiktigt projekt. Vi kan inte göra det på bara tio dagar. Det är svårt att sätta igång en ny valuta utan att hamna i kaos och utpressning.

Den franske gaullistiske pensionerade översten Corvez, som var en av talarna på konferensen, sa då:
- Efter att hört min grekiske vän, så tror jag på att EU står inför sin upplösning. Olika krafter i EU är oense och drar åt olika håll. Mario Draghi kommer att göra allt för att förhindra att Grekland lämnar, eftersom han vet att det skulle vara slutet för euron.

Helga Zepp-LaRouche summerade diskussionen:
- Detta är sanningens ögonblick för konferensen. [Världs-]krigshotet kommer att öka i takt med hotet mot Grekland. Det är inte en grekisk kris utan en transatlantisk kris med [de tusentals miljarderna dollar av grekrelaterade] derivaten som detonator.
- Men skillnaden denna gång är att det finns ett alternativ. Jag uppmanar er att mobilisera för att fler länder än Grekland går med i BRIKS. Om bara Grekland går med i BRIKS, kommer det att öka krigsrisken. Vi måste mobilisera! Detta är inte en akademisk konferens utan en mobiliseringskonferens!
- Jag håller med överste Corvez att EU är slut. Se på Albanien när pyramidspelen kollapsade. Under tre veckor var det kaos tills italienska karabinjärerna grep in. Jag tror inte att det kommer någon från Mars för att rädda oss. Jag uppmanar er att gå ut och kontakta alla institutioner och mobilisera människorna ur sin sömn!

Läs mer om vad Grekland vill här http://www.larouche.se/nyheter/2015/06/08/grekland-fortsatter-undga-eu-s-bankdiktatur

Se eller läs Stélios Kouloglous tal här ( på engelska) http://newparadigm.schillerinstitute.com/media/stelios-kouloglou-denoncons-le-coup-detat-silencieux-contre-la-grece/

Se eller läs de andra talen på Schillerinsititutets konferens i Paris här (allteftersom videorna görs klara) http://newparadigm.schillerinstitute.com/schiller-institute-conference-%E2%80%A2-paris-%E2%80%A2-june-13th-14th-2015/

Läs mer nyheter om Greklandstriden på engelska här https://larouchepac.com/20150619/solution-begins-right-here-us
och här https://larouchepac.com/20150618/dump-londons-phony-debts-glass-steagall-euro-bankrupt-not-drachma