Grekland Europas port till Sidensjövägen

Medan EU:s ledare förfasar sig över grekiska regeringens ovilja att betala utländska banker framför löner och pensioner, kräver privatiseringar och spekulanter siar om när landet lämnar eurosamarbetet planerar framsynta greker sin framtid med BRIKS.

Vice premiärminister Yannis Dragasakis ser Kina som landets framtida strategiska partner. Kinesiska COSCO Shipping hyr containerterminalen i hamnstaden Pireus och med tanke på att EU dragit in pengarna till moderniseringen av järnvägarna till Centraleuropa via Makedonien och Bulgarien kommer sannolikt Kina behöva sköta även detta. COSCO har också visat stort intresse för det nedlagda skeppsvarvet i Perama.

I ljuset av den snart färdiga Nya Suezkanalen är detta Greklands hamn mot BRIKS och utvägen ur EU.