Nu bygger Turkiet sitt första kärnkraftverk i samarbete med Ryssland!

Den 14 april hölls en byggstartscermoni för Turkiets första kärnkraftverk som nu byggs i Akköy-området i Mersin-provinsen vid Medelhavet i samarbete med det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom. Projektet kommer att kosta minst 20 miljarder dollar. Turkiets energiminister Taner Yildiz och Sergej Kirienko, chef för det ryska kärnkraftbolaget Rosatom, träffades vid invigningscermonin.

"Det går inte att utveckla ett land utan kärnkraft" sa Yildiz och fortsatte. "Om vi byggt detta kärnkraftverk för tio år sedan, skulle vi ha sparat de 14 miljarder dollar som vi under denna tid har köpt naturgas för."

På St Petersburgs Ekonomiforum i Ryssland 2012 sa Yildiz: "Kärnkraftverk är ett måste för oss om vi vill vara ett utvecklat land och utforma en hållbar energipolitik Vi bibehåller vår beslutsamhet i denna fråga." Detta yttrande han under en paneldiskussion om kärnkraft ett år efter tsunamikatastrofen i Japan.

Turkiet planerar att bygga minst 12 reaktorer uppdelat på tre anläggningar till år 2023. Landets konomi växer snabbare än världsgenomsnittet och energibehovet är stort.