USA: Glass-Steagall blir en fråga i presidentvalet

I flera tal och intervjuer förra veckan skickade en möjlig kandidat i nästa års amerikanska presidentval chockvågor genom Wall Street. Den f.d. guvernören i Maryland, demokraten Martin O'Malley, gav, på frågan vad han skulle göra för att höja lönerna och minska inkomstklyftorna, om han blev vald till president, det raka svaret: "Återinföra Glass-Steagall."

I MSNBC-TV:s politiskt betydelsefulla morgonprogram "Morning Joe" visade O'Malley att det inte bara var tom retorik, när han förklarade: "I sjuttio år [med bankdelningslagen Glass-Steagall] hindrade vi bankerna från att spekulera med våra pengar, och rasera vår ekonomi och köra över det gemensamma bästa."

Det förhållandet att ex-guvernören tvingar upp frågan till ytan, och att den uppmärksammas i media, kan visa sig bli en "spelvändare" i amerikansk politik, som banar vägen för en genomgripande kursomläggning i Washington.

I en intervju i tidskriften Salon förklarade O'Malley att med Glass-Steagall "skulle vi inte tillåta att banker som är försäkrade hos oss, får spekulera vilt med våra pengar och sedan tvingas rädda dem." Han riktade indirekt kritik mot president Obama och demokraterna i kongressen för att de inte gör något för att få stopp på den våldsamma spekulation som tog fart när Glass-Steagall upphävdes 1999. Det demokratiska partiet ska inte bli ett "Dodd-Frank-lite"-parti, sa han.

Han fortsatte: "Om en bank är för stor för att få gå omkull, för att det skulle skada vår nations gemensamma bästa, då är den för stor och då måste vi bryta upp den, innan den bryter ner oss." I ett angrepp på spendersamma Wall Street-lobbyister, och kongressmän som rättar sig efter dem för att få donationer till sina valkampanjer, förklarade han att det inte blev någon bankdelning efter finanskraschen 2008 därför att "det finns penningintressen som har tentakler in i kongressen".

Lyndon LaRouche välkomnade denna bredsida från O'Malley, och sa att han är "den ende just nu som är kvalificerad att vara presidentkandidat".

Nyhetsmedier i både USA och Europa har gjort en stor sak av statistik som påstås visa att den amerikanska ekonomin är tydligt på väg uppåt, men om man tittar närmare så bygger det på en spekulationsbubbla, främst i aktier. Företag lånar pengar med nästan nollränta och köper sedan sina egna aktier för dessa lånade pengar. Inga investeringar har gjorts i tillverkningsindustri, i modernisering av anläggningar och maskinparker, eller i tekniska innovationer. Därför fortsätter lönerna att falla i USA, och jobben som har skapats sedan 2009 har mest varit tillfälliga anställningar, på deltid och dåligt betalda.

O'Malley är inte ensam om att vilja återinföra Glass-Steagall – senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders, båda möjliga presidentkandidater, har också förordat det – men det var först när O'Malley gjorde sitt utspel som media började ta upp det som en fråga för presidentvalet.