Ukraina-krisen: Förnuftet talar från Tjeckien

Ryssland tvingades att reagera på konflikten i Ukraina sa Tjeckiens förre president, Vaclav Klaus, i en mycket intressant intervju till den österrikiska Tiroler Tageszeitung. Maidan-rörelsen hölls inte vid liv av en folkrörelse utan av stöd och pengar från väst. Med tanke på detta bär inte Ryssland skulden för situationen i Ukraina, sa Klaus. Tjeckiens nuvarande president har bekräftat att han, trots att han fått påtryckningar om att inte delta p g a krisen i Ukraina, kommer att vara i Moskva den 9 maj för att fira segern över fascismen för 70 år sedan.

I intervjun till Tiroler Tageszeitung sa Vaclav Klaus: "Jag tillhör en minoritet av politiker, journalister och intellektuella som menar att påtryckningarna kommit från väst. I denna mening är Ryssland inte skyldigt. Jag anser att det som Ryssland har gjort är en reaktion, ett framtvingat drag."

Vaclav Klaus avvisade antagandet om att det finns ryska trupper i östra Ukraina. På journalistens fråga svarade han: "Om ryska trupper med modern teknologi vore stationerade där, då skulle amerikanerna högljutt säga det varje dag. Men det säger de inte. Det betyder att det inte är så i verkligheten, det måste ni acceptera. Det är rykten och antaganden."

Klaus underströk att han är oroad över det höga pris som alla måste betala för upptrappningen. "Ukrainas politiker har inte ens startat seriösa förhandlingar. De vill lösa allt med kraft, inte med egen militär, utan med utländskt miltärbistånd. För mig är detta oacceptabelt." Vaclav Klaus beskrev utförligt sina egna erfarenheter med delningen av Tjeckoslovakien. Det var oerhört viktigt att de berörda parterna förhandlade och inte tilllät västländerna (företrädda av t ex den dåvarande amerikanska utrikesministern Albright och Tysklands Genscher) diktera villkoren.

Klaus hänvisade också till den destruktiva roll som påskyndadet av associeringsavtalet med EU spelar för förstörelsen av Ukraina. I februari 2014 författade han tillsammans med en grupp kollegor en studie om Ukraina i vilken man varnade: "Att erbjuda Ukraina ett associeringtsavtal med EU fungerar som en impuls för att likvidera landet." Klaus sa i intervjun att han tyvärr ser att detta håller på att hända och att "efter tusentals döda och all förstörelse" kan han inte längre föreställa sig en framtid för landet.

Tjeckiens nuvarande president, Milo Zeman, har bekräftat (i Parlamentni Listy) att han tänker åka till Moskva och delta i firandet av segern mot fascismen den 9 maj för 70 år sedan. Att inte delta, som en del krävt av honom "p g a krisen i Ukraina" skulle "såra minnet av 150000 ryska soldater som offrade livet under befrielsen av Tjeckoslovakien". Zeman tillbakavisade de uppiskade ryktena om att Ryssland tänker angripa de baltiska staterna. För Ryssland vore det "politiskt och miltärt självmord" sa han. President Zeman har flera gånger förklarat att han inte stöder EU:s sanktioner mot Ryssland och han har, som ende statschef i EU, öppet angripit det från USA understödda Bandera-nazi-inflytandet i Kiev.

Läs intervjun här på tyska: http://www.tt.com/politik/9731831-91/vaclav-klaus-russland-ist-in-dieser-hinsicht-nicht-schuldig.csp