Ryssland kringgår dollarberoendet

Redan i maj 2014 höll Ryssland sk avdollariseringsmöten med Kina och Iran. Sanktionerna har nu tvingat landet att göra sig oberoende av amerikanska dollarn och helt börja handla i länders egna valutor.

Efter Kina, Iran och ett antal OSS-länder blev efter president Putins kairobesök 9-10.2 Egypten den senaste att börja handla i rubel och egyptiska pund i stället för dollar.  Även Thailand, Indien och Turkiet håller samtal om samma sak.

23 länder motsvarande 60 procent av världsekonomin (däribland Tyskland, Frankrike och Storbritannien) har samtidigt öppnat swapplinjer som kringgår dollarn, Internationella regleringsbanken BIS och det dollarbaserade finansiella transaktionssystem SWIFT.

För att ombesörja valutatransaktioner och swapplinjer behövs emellertid en bank av tillräcklig storlek och kaliber: Den 4 februari överlämnade regeringen Putin ratificeringsdokumentet för nya BRIKS-banken NDB till ryska Duman. Denna bank grundades i Kina med uttalat syfte att kringgå dollarn och tillåta fri handel mellan länder, utan att först behöva köpa dollar, som är fallet under petrodollarsystemet. NDB kommer fungera som både regleringsbank och kreditgivare av sista instans, vilket eliminerar behovet av både BIS och Internationella valutafonden IMF, som ju är i dollarns våld.

Det som upprätthåller petrodollarsystemet är tillförsikten att Saudiarabien och OPEC fortsatt garanterar att oljetransaktioner görs i dollar enligt petrodollaravtalet från oljekrisen 1973.

Ingen vid sina sinnens fulla bruk kan tvivla på att det är detta som USA:s och EU:s stöd till nazister i Ukraina, islamister i Syrien, allians med Saudiarabien och upprustning mot Kina och Ryssland handlar om. Dags att byta sida!