Gorbatjov varnar: Risken för atomkrig är mycket stor

Sovjetunionens siste statschef, Michail Gorbatjov, varnade i en intervju som den tyska tidskriften Der Spiegel publicerade den 9 januari för att konfrontationen mellan USA och Ryssland om Ukraina skulle kunna sluta med ett storkrig. "Ett sådant krig idag skulle oundvikligen leda till ett atomkrig. Om en [av parterna – ö.a.] förlorar nerverna i denna upphetsade stämning, överlever vi inte de kommande åren." Gorbatjov underströk att han menar allvar och sa: "Jag säger inte något sådant lättfärdigt. Jag är verkligen mycket bekymrad."

Gorbatjov beklagade den katastofala förtroendeförlusten mellan Ryssland och länderna i Väst. Man bör absolut "tina upp" förhållandena. Med NATO-utvidgningen förstör Västalliansen den europeiska säkerhetsstrukturen. Gorbatjov har också tidigare varnat för följderna av NATO:s politik.

Han fördömde också den tyska regeringens hållning i krisen och påminde om landets historia: "Det nya Tyskland vill lägga sig i allt. Som det ser ut vill många i Tyskland delta i den nya delningen av Europa." Han varnade: "Redan under andra världskriget försökte Tyskland en gång att utvidga sitt maktområde österut. Behöver de verkligen ännu en läxa?" Gorbatjov kallade sanktionerna "urdumma och mycket farliga".