Senator Elizabeth Warren: Dela jättebankerna!

"Tiden för bankdelning är nu inne i USA" var reaktionen på beslutet av den amerikanska kongresssen att än en gång kapitulera för Wall Street. Storbankerna, framför allt Citigroup, hade dikterat ett tillägg till budgeten som innebar att staten skall täcka upp bankförluster även för deras mest spekulativa kasinoverksamhet derivaten. Detta var det enda lilla skydd mot att staten tvingas till nya jättelika räddningspaket, som fanns i president Obamas stora bankreform Dodd-Frank efter bankkrisen.

Innan detta monsterförlag kopplat till USA:s nya budget klubbades igenom, först i representanthuset och sedan i senaten, gick debatten i heta vågor. Motståndet kom i första hand från den demokratiska senatorn Elisabeth Warren som sedan länge ivrat för att återinsätta Franklin D. Roosevelts bankdelningslag (Glass-Steagall Act). I tre olika tal, tre dagar i rad, angrep hon Wall Streets finansinstitutioner, särskilt Citygroup, för att ha tvingat igenom detta monsterlag. Senator Warren krävde uttryckligen att Glass-Steagall Act måste återinföras. Här är några citat ur hennes tal:

- Herr talman, vi demokrater gillar inte att rädda Wall Street-banker. Republikaner gillar inte att rädda Wall Street-banker. Och ändå är vi med kongressen på väg att driva igenom en budget som inte kommer att hjälpa vår medelklass, inte heller hjälpa våra lokala banker, utan bara öka risken för att skattebetalarna kommer att tvingas att rädda de största bankerna igen - och detta fem år efter Dodd-Frank. Det har på senare tid varit mycket prat om att Dodd-Frank Act inte är perfekt. Citigroup pratar om att Dodd-Frank inte är perfekt. Jag vänder mig till dem i Citi och säger: Jag håller med er. Dodd-Frank är inte perfekt. Den skulle ha styckat upp er i bitar!

- Om denna kongress ändrar Dodd-Frank de kommande månaderna, låt oss i så fall göra det och bli tuffare och inte skapa fler räddningsmöjligheter.

- Om vi ändrar Dodd-Frank, låt oss göra det så att vi en gång för alla sätter stopp för Too Big To Fail (för stora att gå i konkurs). Och jag menar att vi verkligen ska sätta stopp för det, inte bara säga att vi har gjort det. Istället för att rösta för lagar som skapar nya möjligheter för Too-Big-To-Fail-banker, låt oss genomdriva Brown-Kaufman. Låt oss rösta fram det 21:a århundradets Glass-Stegall-Act som fördes fram gemensamt av demokrater och republikaner. Det förslaget sponsrade jag med John McCain. Angus King och Maria Cantwell. Låt oss genomdriva någonting - vad som helst - som kan hjälpa oss att dela upp dessa jättebanker!

Den amerikanska tidningen Huffington Post rapporterade om Warrens tal att det var ett sådant tal som kan göra henne till president.

Läs artikeln i Huffington Post Här http://www.huffingtonpost.com/miles-mogulescu/the-speech-that-could-make-elizabeth-warren-president_b_6319142.html

och läs om hur kravet på att Elizabet Warren skall bli president har spritts som ett virus på nätet: http://www.huffingtonpost.com/miles-mogulescu/elizabeth-warren-for-pres_b_6338608.html