Etiopien bekämpar fattigdom med dirigism

Etiopiens förre kommunikationsminister Bereket Simon, som slogs mot kommunistiska militärjuntan 1991 och var premiärminister Meles Zenawis närmaste man under dennes tid vid makten från 1995 till sin död 2012, går nu i bräschen för att utveckla Afrika med EAP-politik. Amerikanska EIR besökte Bereket i Addis Abeba för en intervju.

Addis byggboom kan inte undgå någon besökare. Tåg susar förbi på broar högt över stadstrafiken och en ny flerfilig motorväg går från huvudstaden hela vägen söderut. Förutom egen kredit finansieras mycket av anläggningsarbetena av Kina.

Enligt Bekeret sjösatte regerande Revolutionära demokratiska fronten (EPRDF) en ny politik 2001, ett nytt sätt att tänka som förkastade Internationella valutafonden IMF:s och Världsbankens "nyliberala" recept med insikten att en slaviskt anpassning till så kallade otyglade marknadskrafter inte är i stånd att bygga landet. I stället insisterade Meles EPRDF på att staten fyller en avgörande och oersättlig funktion i att säkra utveckling, i synnerhet i infrastruktur, teknik och att höja befolkningens kompetens.

De senaste 13 åren har Etiopien fört en dirigistisk ekonomisk politik och uppnått följande:

Ökat antalet studenter från 2 till 22 miljoner och byggt 30 nya universitet

Ökat elproduktionen från 350 till 2400 MW med ytterligare 1800 MW 2015, i och med att dammen Gibe III färdigställs, och 6000 MW till 2017 när Stora renässansdammen i Blå nilen tas i bruk.

Ökat spannmålsproduktionen från 10 miljoner till 25 miljoner ton från regnbevattnade jordbruk genom att 60000 specialister utbildat landets 50 miljoner bönder i ny terrassodlingsteknik och effektiv vattenanvändning.

Påbörjat nytt järnvägsnät på 4000-5000 km mot nuvarande 800-1000 km.

Bereket avslutade intervjun med sin övertygelse att jordklotets nya ekonomiska krafter och BRICS Nya utvecklingsbank är möjligheten för både Etiopien och hela Afrika.