Turkiet och terrorismsponsringen

Turkiska mediarapporteringen fortsätter om att den nye presidenten Recep Tayyip Erdogans bästa vänner är terroristledare. Både Zaman och Hürriyet rapporterade den 10.10 att medan Islamiska staten (IS) massakrerar kurderna i Kobane är regeringen upptagen med att lägga ned Istanbuls polishögskola och överföra egendomen till kommunen. Enligt uppgift kommer fastigheterna i Istanbuls finaste område säljas rabatterat till fastighetsutvecklaren Bosphorus 360 som planerar bygga lyxbostäder i mångmiljardklassen på området.

Det har länge rapporterats om att bolaget varit föremål för utredningar om korruption inom polisen - utredningar som på regerings inrådat lagts ned. Bland firmans partner påstås en viss Yassin al-Qadi figurera, den egyptisk-saudiske affärsman som står på USA:s och FN:s listor över folk som finansierar internationell terrorism. Bakom bolaget står även Erdogans son Bilal, som är bulvan för pappa presidenten. Enligt polisen hänvisar Erdogan till al-Qadi som en "vän till familjen" och har gett honom särskilt skydd från underrättelsetjänsten.

Al-Qadi står i centrum för det massiva inflöde av miljarder dollar till turkiska ekonomin sedan regeringen Erdogan öppet gick med i den sunniallians som terroriserar hela Mellanöstern och snart resten av världen.