IS:s bidragsgivare under lupp

Egyptens utrikesminister Sameh Shouky har, till skillnad från terroristkramare som USA och EU, lagt fram en seriös plan för att besegra Islamiska staten (IS), nämligen strypa finanserna. Al-Ahram rapporterar sparsamt om ett möte mellan Shouky och USA:s specielle utsände till anti-IS-koalitionen, general John Allen, den 9.10, ett samtal som dock högst sannolikt berörde Turkiet och Qatar.

En av de större franska tidskrifterna Marianne avslöjade i senaste numret att turkiska banker med säte i London vidarebefordrar anslag från privata saudiska nätverk till IS.

Ett exempel på hur det kan gå till: En saudisk jihadistfinansiär sätter in pengar på en saudisk bank som överför dem till ett gemensamt konto i Storbritannien bortom saudiska Finansinspektionens radar. Sedan förs de över till ett låtsasföretag i Turkiet, vars officielle ägare tar ut dem och ger dem till en jihadistrepresentant vid turkisk-syriska gränsen.

Dessa manipulationaer upptäcktes nyligen av västliga underrättelsetjänster "... som upp till nu har blundat för denna penningsmuggling."

Turkiska myndigheter är, enligt Marianne, nu under press för att de "haft en tendens att titta åt andra hållet" vad gäller sådana transaktioner.

Turkiska regeringens relationer till IS har än en gång bekräftats, men också den brittiska handen i bakgrunden. Det saudiska kungahuset uppger sig hysa oro för IS men kan med hjälp av banker i Storbritannien dölja kungahusets fortsatta stöd för att själva trovärdigt kunna förneka all inblandning.