Saudiaffären är bara toppen på isberget

Ur Ny Solidaritet nr 2, 2012 den 10 april 2012

Avslöjandet om den svenska bombfabriksexporten till Saudiarabien är en gåva i arbetet att stoppa en kärnvapenkonfrontation kring Iran och Syrien. Bakom dessa länder står ju Ryssland och Kina och ändå pressas konflikten fram, vilket betyder att man från Väst faktiskt söker en kärnvapenkonfrontation på Kubakrisnivå, men nu i en mycket mer rörig och därför farligare situation. I finanskrisen håller det brittiska globala finansimperiet på att tappa greppet om världen. Därför söker man nu konfrontera Ryssland och Kina för att få dem att kapitulera och ge upp sin tillväxt och i stället börja betala Västvärldens finanskris. Natos enorma vapensammandragning runt Iran och Syrien visar att det handlar om en mycket större konfrontation än med bara Iran. Därför är det atomvapen som hotar oss.

Sverige är med och pressar på till stöd för oppositionen som driver en väpnad destabilisering av Syrien. Saudierna är direkt inne i Syrien med beväpnade extremistiska legoterrorister från al-Qaida och ställer till blodbad på shiiter och alawiter. Detta görs för att pressa fram ett "humanitärt militärt ingripande", eftersom allt dödande skylls på Assadregimen. De nu avslöjade planerna på vapenfabriken betyder att Sveriges regering är beredd att stöda ett Saudiarabien med bombmaterialtillverkning som kan gå till de al-Qaidaterrorister som saudierna stöder. Detta avslöjar hela hyckleriet i Väst om vad man gör med Syrien. Sverige måste sluta stödja den brittiska krigspolitiken mot Syrien och Iran, och därmed också en kärnvapenkonfrontation mot Ryssland och Kina. Istället måste diplomatin ta över våra relationer med Syrien och Iran.

Vapenaffärerna med Saudiarabien är ett arv från det svensk-brittiska vapensamarbetet genom BAE och BAE:s gigantiska Al-Yamamah-affär med Saudiarabien. Den affären handlar om att britterna genom detta vapenavtal med Saudiarabien skapat världens största svarta fond för mutor, undergrävande verksamhet, råvarukrig och terrorverksamhet, inklusive 11 september-dåden. En stor del av svensk vapenindustri ägs av BAE.

Landet Saudiarabien är redan från början en skapelse av det brittiska imperiet efter första världskriget. Det har sedan dess styrts enväldigt av den kungliga familjen Saud som också gett landet dess namn. Samarbetet med Storbritannien är intimt. Al-Yamamah är ett bytesavtal där saudierna levererar 400.000 fat olja om dagen till Storbritannien medan BAE sköter det saudiska flygvapnet och för detta ändamål har 4000-5000 anställda i Saudiarabien. Denna mängd olja motsvarar just nu ca 100 miljarder kronor om året. Dessa pengar går till det brittiska försvarsdepartementet som sedan betalar BAE. Genom åren har försvarsdepartementets inkomster från oljeförsäljningen överstigit betalningarna till BAE med 550-700 miljarder kronor, ett överskott som använts till hemliga operationer.

Saudiarabien saknar alla former av mänskliga fri- och rättigheter. Landet är en wahhabitisk teokrati med offentliga avrättningar och prygelstraff. Den högste religiöse ledaren, Abdul-Aziz al-Sheikh, sade den 12 mars att "på den arabiska halvön måste alla kyrkor förstöras ... Om det kan garanteras att pengarna når den Fria syriska armén så är det, genom Allahs vilja, Jihad till stöd för Allah, därför att allt som stärker Fria syriska armén och försvagar den syriska regeringen krävs av sharia ..." Däremot: "Protester och strejker i Saudiarabien ökar bara ondskans makt och kan inte, enligt min mening, uppnå några mål."

En sådan regim borde inte Sverige samarbeta med. Att så ändå sker beror på att vi i realiteten har två regeringar, en officiell och en inofficiell, och det är den senare som bestämmer. Vice statsminister Jan Björklund har sagt att både han och kristdemokraterna var emot förlängningen 2010 men att det var inte var någon idé att bråka eftersom sossarna stödde avtalet och fortfarande gör det enligt Urban Ahlin. Eftersom den inofficiella regeringen hade bestämt att Sverige skulle bygga en vapenfabrik i Saudiarabien var det bara för Sten Tolgfors att leverera. Han hade inget val om han ville fortsätta att vara minister. Sverige fungerar i detta avseende precis som Storbritannien. Där förhandlade Margaret Thatcher 1984 direkt med kung Fahd och berörda prinsar fram jätteavtalet Al-Yamamah. 22 år senare, 2006, såg Tony Blair till att en korruptionsutredning som pågick runt avtalet lades ned. I Sverige sluter regeringen med Göran Persson som statsminister och Leni Björklund som försvarsminister ett långtgående avtal militärt samarbete med Saudiarabien 2005. Detta avtal tas över av den borgerliga regeringen hösten 2006. Som i alla andra frågor klantar de till det och resultatet ser vi nu. Men varken Fredrik Reinfeldt eller Urban Ahlin har en tanke på att säga upp avtalet.

Detta har hänt:

1932
Saudiarabien grundas av det brittiska imperiet.

1938
Olja hittas i Saudiarabien.

1966
Första stora köpet av stridsflyg från Storbritannien.

1973
Oljepriskrisen.

1973
Nytt flygplansavtal med Storbritannien och BAE (BAC).

1979-88
Omfattande hjälp med pengar och manskap till mujaheddin i Afghanistan, efter den Sovjetiska invasionen.

1980-88
Iran-Irakkriget. Massivt finansiellt stöd till Irak.

1985
Al-Yamamah-avtalet med Storbritannien och BAE.

1990-91
Gulfkriget.

2001
11 september. Av de 19 kaparna var 15 från Saudiarabien.

2005
Sverige sluter militäravtal med Saudiarabien.

2006
Tony Blair lägger ned korruptionsutredningen angående Al-Yamamah-avtalet.

2007
Lyndon LaRouche påvisar sambandet mellan 11 september och Al-Yamamah-avtalet.

2008-09
Vapenavtalet med Saudiarabien ställer till kaos bakom kulisserna i svenska regeringen.

2011
Saudiarabien stöder Mubarak och Ben Ali under den arabiska våren och ger Ben Ali politisk asyl.

2011
Saudiarabien krossar den arabiska våren i Bahrain

2012
Saudiarabien stöder det väpnade upproret i Syrien inklusive al-Qaida med vapen och pengar

2012
Avtalet mellan Sverige och Saudiarabien avslöjas av Dagens eko.

Läs mera på: http://www.larouche.se/nyheter/2008/01/06/bae-arhundradets-skandal

Se artikeln på sid 7 i Ny Solidaritet nr 2012/1:
http://larouche.se/svenska/media/201204-nysol_1_2012_web_0.pdf