Gamfonder härjar i Afrika

Efter Argentina står länderna Granada, Congo Kinshasa och Congo Brazzaville näst på tur att utpressas av de otroligt giriga gamfonderna för absurda vinster. För de redan fattiga länderna betyder det brutala nedskärningar. Argentinas strid med Wall Street och London gäller hela Tredje världens möjlighet till fattigdomsbekämpning och utveckling.

Den progressiva hemsidan DeWereldMorgen i Belgien skriver att om klockan tickar för Argentina , så "kommer Congo bli nästa offer" för gamfonderna. Hemsidan intervjuar Eric Lecompte som leder ett USA-baserat nätverk för Tredje världens skuldnedskrivningar kallat Jubilee USA Network. Lecompte berättar att Grenada har en liknande tvist med Taiwans Import-Export Bank, som argumenterar på samma sätt som NML Capital gör i fråga om Argentina.

Det andra landet Lacompte tar upp är Congo Kinshasa som i många år utpressats på samma sätt som Argentina av gamfonder. Ett gammalt lån från Mobututiden har köpts till reapris av en gamfond kallad Des Moines för 18 miljoner dollar. Det lånet kommer att kosta Congo 96 miljoner dollar om gamfonden får betalt till det fulla värdet som den kräver.

Ett annat fall gäller Elliot Associates, som äger NML Capital. Elliot fick stora rubriker i Belgiens tidningar 2008 då de hade fått rätt att pressa ännu mera ur Congo Brazzaville. Via sitt dotterbolag Kensington International på Caymanöarna, köpte Elliot ett antal av Congo Brazzavilles obligationer för 1,8 miljoner dollar. Det var ett reapris eftersom de hade ett nominellt värde på 31 miljoner dollar. Av en domstol beordrades Congo Brazzaville betala 118 miljoner dollar för dessa obligationer. Kensington kunde då med sjörövarmetoder från 1800-talet beslagta 10,8 miljoner dollar som var på väg att skickas från belgiska skattebetalare till Congo i utvecklingsbistånd! Efter att detta hänt ytterligare en gång beslöt den belgiska parlamentets övre kammare den 15 januari 2008 att förbjuda Kensington och dess moderbolag Elliots fortsatta stölder.

I Congo Kinshasa samma år skedde ett liknande sjöröveri. En gamfond kallad FG Hemisphere hade köpt obligationer värda 104 miljoner dollar tillhöriga Congos nationella elbolag SNEL. En sydafrikansk domstol beordrade att SNEL:s hela inkomst de följande 15 åren skulle gå till att betala 105 miljoner dollar till FG Hemisphere, ett belopp som var dubbelt så stort som hela hälsovårdsbudgeten för Congo det året.

Läs om hur Argentina vinner över gamfonderna: http://www.larouche.se/nyheter/2014/07/30/argentina-vinner-over-wall-street-london

Se artikeln på flamländska: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/07/22/klokt-tikt-voor-argentinie-congo-volgend-slachtoffer

Läs mer ifrån den kampanj mot gamfonder som drivs av Jubilee USA Network (på engelska, även med länk till powerpointbilder): http://www.jubileeusa.org/ourwork/vulturefunds.html