Argentina vinner över Wall Street och London

EAP:s riksdagskandidat Ulf Sandmark i aktion för Argentina i Almedalen

De gamfonder som försöker sätta Argentina i konkurs idag den 30 juli, är på väg att förlora. Argentina är inte isolerat utan stöds av BRICS-länderna och hela Latinamerika. Konkursförklaringen kommer därmed inte resultera i den ekonomiska bojkott och finanskris, som Wall Street vill påtvinga Argentina. Den kommer inte leda till att Argentina tvingas häva sina skuldnedskrivningsavtal med alla andra långivare och igen hamna i skuldslaveri. Wall Street kommer inte kunna använda skuldslaveriet för att tvinga Argentina överlämna sina nationella ekonomiska tillgångar till vrakpriser till Wall Street och London, inte heller det nya jättelika gasfältet Vaca Muerta. Argentina betalar punktligt sina legitima skulder efter att år 2005 och 2010 kommit överens med den internationella statskuldsförhandlingsorganisationen Parisklubben om skuldnedskrivning på 65 procent för alla sina långivare. För en månad sedan bestämde den amerikanska Högsta domstolen att några riskkapitalbolag hade rätt att driva in skulder, som blivit ogiltiga eftersom hölls utanför Parisklubbens skuldöverenskommelser med Argentina.

Riskkapitalbolagen kallas gamar eftersom är inte ens långivare till Argentina utan köpte lånen efter Argentinas konkurs 2001 till reapris från andra och kräver att lånen idag återbetalas till 100 procent, vilket blir 1,3 miljarder dollar plus ränta. En av gamfonderna, NML Capital Funds kräver 832 miljoner dollar för obligationer de köpte för 48,7 miljoner dollar - en vinst på 1.608 procent. Luxonen som finns på den svenska börsen First North, är en av dessa giriga gamar som försöker sätta Argentina i kris idag för att tjäna 11 kr per aktie. De bryr sig varken om vad det betyder för folket eller att det skulle kunna sätta igång en systemkris för hela det global finanssystemet.

Eftersom gamfonderna aldrig varit några långivare vägrar Argentinska regeringen förhandla med dem. Efter ett sista möte i New York med den amerikanska högsta domstolens särskilde handläggare Dennis Pollak, sa kabinettsekreteraren Jorge Capitanich att Argentinas ekonomi fungerar "helt oberoende av konflikten med gamarna". Tillgången på valutareserver i centralbanken (29 miljarder dollar idag) är "garanterad" både pga inflödet av valuta från landets handelsöverskott och inflöde av utländska investeringar. Nya stora investeringsprojekt tecknades först med Rysslands president Putin om bygget och finansieringen av bl.a. ett nytt kärnkraftverk, därefter med Kina vid president Xis besök i Argentina efter BRICS-mötet för att bl.a. bygga vattenkraftskomplexet Nestor Kirchner - Jorge Cepernic.

Dessutom slöt Argentina ett särskilt valutaavtal med Kina. Det är en så kallad valutaswap, som innebär att Argentina får del av 11 miljarder dollar i Kinas valutareserv för eventuella betalningsproblem. Många ekonomer pekar också på att Argentinas betalningar med utlandet kan skötas genom länder som visat solidaritet med landet. Det är ett arrangemang som tidigare använts av Kina och Ryssland för att hjälpa Iran att kringgå Västvärldens finansiella bojkott. Argentinas amerikanska advokatfirma har också utarbetat ett förslag att en konkursförklaring genast bör utnyttjas till att omedelbart omstrukturera alla argentinska obligationslån så att alla betalningar och relaterade förhandlingar läggs "utanför de amerikanska domstolarnas räckhåll".

När nu Argentina kringgår alla försök från den gamla globala världsordningen att underkuva landet, så innebär det att det finns en parallell ny ekonomisk världsordning. Det är vad Lyndon LaRouche och EAP har kämpat för i 40 år i direkt samarbete med Alliansfria rörelsen och nu BRICS-länderna. Det är nu möjligt att få stopp på den nykolonialism som det brittiska imperiet, Wall Street och dess allierade bland tidigare kolonialmakter har riktat mot hela Tredje världen. Det blir nu möjligt att för Tredje världen att undslippa Internationella valutafondens utpressning och folkmordsvillkor. Argentinas exempel och kamp har skapat möjlighet för alla länder börja skriva av sina skulder och sätta igång en lika snabb ekonomisk och social utveckling.

Sveriges handelspolitik måste växla över solidariteten från Luxonens gamar till Argentina och BRICS-länderna Gå med EAP för att få ett slut på den svenska regeringens och riksdagens stöd till brittiska imperiets folkmordspolitik mot Tredje världen. Även Sverige kan bryta sig loss ur bankernas diktatur och massarbetslöshet genom att omedelbart stöda Argentina med stora handelsavtal och gå med i BRICS-ländernas nya rättvisa ekonomiska världsordning, som nu efter 40 års kamp har startat.

Stöd Schillerinsititutets upprop för Argentina: http://www.larouche.se/nyheter/2014/07/03/stoder-ni-argentina-eller-de-kriminella-spekulanterna

Läs om lanseringen av den nya världsordningen på BRICS-mötet i Fortaleza, Brasilien den 15 juli: http://www.larouche.se/nyheter/2014/07/25/sag-quot-skit-pa-er-quot-till-london-wall-street-48-procent-av-manskligheten-har-

Faktasamling om Argentinas frihetskamp mot Wall Street (på engelska): http://larouchepac.com/node/31150#