Eurasiskt initiativ för samarbete

Den nya sydkoreanska presidenten Park Geun-hye föreslog den 18 oktober 2013 skapandet av ett "Eurasiskt initiativ" för transport, handel och samarbete längs Sidenvägen på en internationell konferens i Seoul. Den 13 november 2013, vid ett besök av Vladimir Putin i Seoul, deklarerade de två vikten av att Korea (både Nord och Syd) blir en del av den Nya Sidenvägen.

Rysslands utrikespolitik diskuteras ofta i Sverige. Regeringens syn på utvecklingsperspektiv för den eurasiska landmassan faller dock ofta bort i diskussionen. Här är två korta uttalanden som ger en bild av vad Ryssland kan vara i stället för en fiende i ett nytt kallt krig:

"När vi har med Väst att göra känner vi alltid att vi blir pressade, kritiserade och tillsagda vad vi ska göra och inte göra, som om man visste bättre i Washington och Bryssel vad vi ryssar bör göra och vad som är bäst för våra nationella intressen. Kineser, indier, malaysier, sydkoreaner, till och med japaner, har en helt annan inställning. De menar att då det är de själva som bestämmer i Tokyo och Seoul bör det lika mycket vara ryssarna själva som bestämmer i Moskva och detta skapar ett positivt politiskt klimat för att odla ekonomiskt samarbete."
(Alexej Pusjkov, ordf. Ryska Dumans utrikesutskott, intervjuad av LaRoucherörelsens amerikanska veckotidning EIR den 18 april 2014)

Putin sade följande i sin livefrågestund den 17 april:
"Rysslands värderingar skiljer sig inte särskilt mycket från de europeiska. Vi tillhör samma civilisation. Vi är olika och har egna kännetecken som är unika, men vi delar samma djupt rotade värderingar. Jag tror vi måste sträva efter att skapa ett enigt Europa från Lissabon till Vladivostok, vilket jag ofta sagt. Om vi lyckas med den uppgiften är vi kapabla att inta vår rättmätiga plats i en framtida värld.

Men om vi väljer en annan väg och delar Europa, europeiska värderingar och folk, om vi främjar separatism i ordets breda bemärkelse, kommer det att göra oss alla till medelmåttiga spelare utan inflytande över vårt eget öde, för att inte tala om världens."

Tillbaka till EU-valpamfletten http://www.larouche.se/artikel/valpamflett-eu-loser-ingen-kris-sverige-kan