Ukraina: "Först minoritetsrättigheter, sedan val!"

Natalia Vitrenko, partiledare för Ukrainas progressiva socialistparti appellerade på nytt till amerikanska och europeiska ledare den 5 april. I egenskap av "beskyddare för den ukrainska regimen" påminde hon om dem om att makten i Ukraina har gripits med våld av "beväpnade nynazistiska terrorister, och uppmuntrandet och stödet till dem att göra det ligger på ert samvete, i strid med alla normer för internationell lag."

Vitrenko beskrev hur "medborgare som inte accepterar nazism, vill tala sitt modermål och inte vill ha krig mot Ryssland" orättvist kallas "separatister" och "femtekolonnare" av kuppregeringen och media. Hon berättade hur politiska aktivister fängslas eller sätts i husarrest på obekräftade anklagelser. Bland dem ledaren i Kharkovregionen för hennes parti Alexander Kharitonov, som arresterades och togs till Kiev för flera veckor sedan. Hans familj hindras besöka honom.

Dagen innan detta uttalande uppmanade Vitrenko och andra ledare för Nationella motståndsfronten mot Eurokolonialisering till bojkott mot presidentvalen som planeras till den 25 maj. De sa att de nuvarande myndigheterna inte har någon legitimitet och att valet därför är illegalt och bara används för att rättfärdiga den "nynazistiska kuppen" som skedde i februari.

Helga Zepp-LaRouche, ordförande för det internationella Schillerinstitutet och partiledare för för Medborgarrättsrörelsen Solidaritet har uttalat sig att hon stöder dessa båda upprop helt och hållet.

Frågan om minoriteternas rättigheter har också framförts i möten mellan den ryske utrikesministern och hans amerikanska kollega, med deltagande också av företrädare för EU och den ukrainska regimen, där man diskuterade hur det före valet krävs en folkomröstning om en ny grundlag som säkrar minoriteternas rättigheter, inklusive rätten att kunna använda sitt modersmål. Rättsövergreppen mot oppositionen måste också upphöra för att inte göra det planerade presidentvalet till en fars.

Se och läs mer av Natalia Vitrenko och hennes rapporter om vad som verkligen händer i Ukraina på http://www.larouche.se/nyheter/2014/03/05/vitrenko-m-fl-hur-statskuppen-i-ukraina-provocerades-fram