Vitrenko attackerar den nazistunderstödda kuppen i Ukraina

Natalia Vitrenko, ordförande för det Progressiva socialistiska partiet i Ukraina, gjorde ett uttalande den 18 februari när militanterna under den rödsvarta fanan från nazikollaboratören Stepan Bandera upptrappade sina våldsaktioner i centrala Kiev. Rubriken på hennes uttalande var "Endast världssamfundets erkännande av den nynazistiska karaktären på kuppen kan stoppa våldet i Ukraina". Som utvecklingen fortsatt har det visat sig att hon har helt rätt.

Hon anklagade med stöd av många och detaljerade uppgifter oppositionsledarna (Jatsenjuk, Klytjko, and Tyanybok) för att vara ansvariga för för att ha uppmuntrat till våldet och därmed för offren. Men hon tillade att "ansvaret ligger inte enbart hos organisatörerna för Euromaidandemonstrationen, gerillasoldater och terrorister, utan också hos ledarna för EU och USA, som i sin politiska närsynthet har blandat samman en nazikupp med ett politiskt uppror till försvar för europeiska värderingar."

Vitrenko sa att de utländska politikerna som besökte självständighetstorget (Maidan) medvetet bortsåg från att hela Maidans demonstrationsområde var fullklottrat med nynazistisk grafitti, och att nazistiska hot som "Kniven i Moskoviterna" eller "Ära åt Nationen! - Död åt fienderna!" ropades hela tiden. "Av någon anledning missade de att inse att vad som händer i Ukraina är en fullständig parallell till nazisternas maktövertagande i Tyskland."

Som avslutning sa Vitrenko:
"Som en ledare för ett vänsteroppositionsparti i Ukraina, vädjar jag till världssamfundet att se kärnan i Ukrainas problem. Detta är en nynazistisk kupp med syfte att skapa en nazidiktatur. Internationell lag och europeiska värderingar och försvaret för mänskliga rättigheter i Ukraina och hela världen, liksom demokratiska principer, gör det till en plikt för alla nationer i världen och alla progressiva krafter att förena sig i målet att förbjuda de nynazistiska partierna och rörelserna i Ukraina. Om inte detta görs kommer det att bli omöjligt att stabilisera situationen och genomdriva demokratiska förändringar."

Vitrenko plockade därefter sönder, rad för rad, de lögner som finns i de allra senaste resolutionena om Ukraina från amerikanska kongressen och från Europaparlamentet. Den senare institutionens fortsatta stöd för upproret är särskilt upprörande, sa hon, med tanke på tidigare resolutioner från Europaparlamentet vilka har fördömt de nynazistiska rörelserna i Ukraina.

Den 25 februari år 2010 antogs Europaparlamentets resolution om situationen i Ukraina med texten: P7_TA(2010)003, vilket var en utgångspunkt för hur hela förhandlingen om det östliga partnerskapet skulle genomföras, [dvs. hur bl.a.Carl Bildt skulle agera. Red. anm.] I punkt 20 står det enligt den svenska översättningen:
"Europaparlamentet beklagar djupt Ukrainas avgående president Viktor Yushenkos beslut att postumt förläna titeln ´Ukrainas nationalhjälte´ till Stepan Bandera som var en av ledarna för OUN, de ukrainska nationalisternas organisation, och samarbetade med Nazityskland. Parlamentet hoppas i det här sammanhanget att den nya ukrainska ledningen kommer att ta sådana beslut till ny prövning och hålla fast vid sitt åtagande om att vara de europeiska värderingarna trogen."

Så sent som den 13 december 2012 gjorde Europaparlamentets ledamöter ett uttalande om att valet i Ukraina inte hade fört landet närmare EU med referensnummer: 20121213IPR04603
"Parlamentets ledamöter är oroliga för de ökande nationalistiska stämningarna i Ukraina vilket har lett till att Svobodapartiet valts in i Ukrainas parlament. Europaparlamentet vill påminna om att rasistiska, antisemitiska och främlingsfientliga åsikter går emot EU:s grundläggande värderingar och principer och uppmanar de prodemokratiska partierna i Ukrainas parlament att inte associera sig med, stödja eller bilda koalitioner med detta parti."

Ändå, avslutar Vitrenko, så är både EU:s och USA:s tjänstemän i ständig kontakt med Svobodaledaren Oleh Tyanybok!

Läs mer om vår kampanj mot det Brittiska imperiets upptrappning till Tredje världskrig här http://www.larouche.se/britternas-stora-eurasiska-krig