Oron att Ukraina kan utlösa storkris växer i Tyskland

I Tyskland varnar alltfler för att destabiliseringen av Ukraina skulle kunna leda till oöverskådliga konsekvenser. Den 20 januari skrev Uwe Klussmann en kommentar på Spiegel Online med rubriken "Schackspel på ett minfält":

"Den blodiga konflikten i Ukraina skulle kunna utlösa en ny öst-väst-konflikt. Det handlar inte längre om ett associeringsavtal med EU och inte heller bara om om framtiden för en president som anklagas för korruption. Det handlar om geopolitik och vilka maktcenter som dominerar i Europa och i Eurasien. ... Till schackspelarna hör USA, Ryssland, EU och NATO. "

Klussmann citerar den bortgångne ryske ministerpresidenten Jegor Gajdar: "Den som vill att Ukraina ska bli NATO-medlem, som Ukrainas förre president Jusjtjenko, bortser ifrån att Ryssland därmed i ett nödläge inte längre kan försvara sig. Man bör, så lyder rådet från erfarna politiker, hellre hålla fingrarna borta." Klussmann slår i slutet av sin sin kommentar fast att utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sagt att Ukraina är en ´krutdurk´ som man inte får tända. Revolutionsromantik kan i vilket fall som helst bara leda till en 'stor explosion'. Följderna därav kommer inte att begränsas till Ukraina."

På ett Europavalmöte i Hamburg den 21 februari sa utrikesminister Steinmeier just hemkommen från förhandlingarna i Kiev och efter att ha påpekat hur känsligt läget är:
- Jag tycker att vi har den förbannade skyldigheten att inte gå in i en tävling om vem som kan dra över Ukraina till sin sida, utan har den förbannade skyldigheten och ansvaret ... att vi lämnar detta land ifred!"

Morgonen den 20 februari debatterades läget i Ukraina i förbundsdagen i Berlin. Man hörde mest vackert tal om kravet på "frihet" från "fredliga demonstratanter"och att dessa ukrainska protester mot regeringen och oligarkerna måste stödjas med sanktioner.

Det stora undantaget i debatten kom från vänsterpartiet Die Linkes parlamentsmedlem Andrej Hunko. I ett inlägg berättade han om Svoboda-partiets fascistiska rötter och dess kontakter med fascister i väst som t ex Jobbik i Ungern, Storbritanniens Nationella parti och det tyska NPD. Han nämnde också att den Judiska världskongressen (WJC) har Svoboda på sin lista med farliga anti-semiter. Hunko krävde att en klar linje måste dras mot Svoboda och de nynazistiska Högerblocket, och att man inte kan tolerera att de räknas till vad man i väst kallar "den fredliga oppositionen".

Hunkos tal abröts med flera inlägg från andra parlamentsgrupper. De gröna krävde att Hunko måste ta avstånd från en tweet från en annan parlamentsmedlem i Die Linke som anklagade De Gröna för att ha brutit ett tysk tabu genom att mörklägga fascisterna i Ukraina. Tumult uppstod i debatten. Medlemmar från De Gröna gapade och skrek i bakgrunden. Hunko vägrade att ta avstånd från tweeten, och fortsatte sitt tal.

Tidigare i debatten svarade Heike Hänsel, också fraktionsmedlem från Die Linke, ett tal från Katrin Göring-Eckard från De Gröna med ett inlägg. Hänsel tog upp samarbetet mellan den konservativa Konrad-Adenauer-stiftelsen och Vitala Klitschkos UDAR-parti och visade att Tyskland inte alls förhåller sig neutralt till konfllikten i Ukraina utan de fakto motarbetar dess regering.

Hunkos tal är intressant. Han började med att berätta att hans familj kommer ifrån Ukraina och att den genomlevt de svåra tiderna där mellan 1920-talet och 1940-talet. Därför är det enda som han önskar det ukrainska folket att det ska kunna leva i fred och självbestämmande, fria från geopolitiska störningar och fria från de västliga och östliga oligarker som har dominerat ukrainsk politik de senaste 20 åren. Eftersom Ukraina är delat mellan mellan en öst- och västtenderande halva, kan den enda lösningen vara ett samarbete mellan Europa och Ryssland, en ny 'östpolitik'. Varken sanktioner eller att de tre utrikesministrarna från EU besöker Kiev idag kommer att kunna lösa problemen, sa Hunko.

Läs mer om vår kampanj mot det Brittiska imperiets upptrappning till Tredje världskrig här http://www.larouche.se/britternas-stora-eurasiska-krig