EU-chef: Bankdelning är kriminellt i EU

Chefen för EU:s nya gemensamma bankinspektion (SSM) Daniele Nouy har nu avslöjat att EU:s Bankunion förbjuder bankdelning och tillåter inte ens dess halvkokta fuskindelning som föreslagits i Storbritannien kallat "instängsling" (eng: ringfencing) där insättarna och andra affärsbanksverksamheter "skyddas" i en separat bankavdelning, men fortfarande genom sitt ägarbolag är sammankopplat med all sorts riskfull spekulationsverksamhet i övriga banken.

Financial Times publicerade den 10 februari en lång intervju med henne. Nouy utsågs till chef för EU:s nya gemensamma bankinspektion i november och kommer direkt från den internationella regleringsbanken BIS, som utformat hela Bankunionen åt EU. I oförblommerad diktatorisk anda sa hon frankt att "instängsling" för att skydda lokala insättare och långivare är "mot EU:s regler både i ord och andemening":
- Jag kan förstå reaktionerna från mina kollegor som sitter i nationella övervakande myndigheter och tenderar att vilja beskydda sina insättare och långivare. Men vad krisen verkligen har lärt oss, är att vi behöver en gemensam europeisk mekanism för att undvika instängsling när problemen börjar och när kriser uppstår."

Nouy sa också att svaga banker kommer att stängas.
- Jag har ingen aning om hur många banker det rör sig om. Men vad jag vet är att vi vill ha den allra högsta kvalitén.

Det är EU:s gemensamma bankinspektion som kommer att kunna peka ut vilka banker som de privata storbankerna i BIS vill skall slukas, och då kommer sparbanker och andra lokalt ankutna banker i skottgluggen om hon kan hitta minsta problem hos dem.

Läs mer om den katastrof EU:s Bankunion blir för företagarna och andra stora insättare här: http://www.larouche.se/svenska/media/Fysekjan14_0.pdf