Tyskland visar vägen ur Ukrainakrisen

Det tysk-ryska utrikesministermötet kan bli historiskt eftersom där utstakades ett principiellt upplägg för att lösa Ukrainakrisen och därmed minska risken för att den används för att med kärnvapenhot trumfa igenom brittiska imperiets självpåtagna hegemoniska rätt att tillsätta och avsätta världens regeringar. Slutgiltigt kan dock utpressningen med kärnvapen bara avstyras om Obama avsätts som president och den brittiska kontrollen över de amerikanska kärnvapnen via honom försvinner. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier träffade sin ryske kollega Sergej Lavrov i Moskva den 13-14.2 och kom överens om att inkludera Ryssland i EU:s lösning på Ukrainakrisen.

Den som rapporterade från mötet var ordföranden för det Tysk-Ryska forumet för den Tyska utrikespolitiska föreningen Alexander Rahr. Han uttalade sig på fredagskvällen efter mötena på den ryska TV-kanalen Rysslands röst om potentialen för att återvitalisera de konstruktiva relationerna mellan Europa och Ryssland. Rahr sa:
- De tysk-ryska relationerna är mycket bättre än relationerna i allmänhet mellan EU och Ryssland. Tyskland har alltid haft en särskild syn på Ryssland och har alltid varit intresserat av att bygga pragmatiska, verkliga relationer med Ryssland i motsats till andra delar av EU som nu har för många konflikter med Ryssland.

- Steinmeier var, sa Rahr, den avgörande arkitekten för [förbundskansler Gerhard] Schröders Rysslandpolitik för tio år sedan. Han uppfann idén om att modernisera partnerskapet mellan Ryssland och Tyskland och han reste nu till Moskva med ett mycket intressant paket. … med nya idéer om att stärka detta partnerskap. Och en viktig del av detta partnerskap är samarbete i form av medelstora och små affärer mellan tyska och ryska små och medelstora företag. Jag tror att detta är ett sätt som de tyska och ryska ekonomierna kan samarbeta ännu mer, förutom de stora projekt som redan är en del av samarbetet mellan stora bolag i de båda länderna... Jag tror att detta kommer att öka samarbetet mellan de två länderna också på det politiska planet.

- Givet är att det fortfarande finns många hinder, sa Rahr, … men jag är försiktigt optimistisk att den tyska diplomatin kan bli instrumentell för att finna en väg ut ur den ukrainska krisen. Tyskland är förmodligen inte den enda, men en av de mycket starka länderna i Väst som offentligt säger att vi inte kan lösa Ukrainas problem utan eller emot ryska intressen.

- Och nu måste Tyskland övertyga andra europeiska länder om att vi behöver någon slags triangeldialog eller triangelsamtal, kanske förhandlingar, inte speciellt om Ukraina, utan om hela [EU:s] Östliga partnerskap inkluderande Ryssland. Och det kan bli början på ett sant och fungerande Östligt partnerskap, snarare än detta partnerskap, som vi sett under de senaste fyra åren, som mer var designat att fjärma Ryssland från Europa, att isolera Ryssland. Det var mer orienterat mot Ukraina och Moldavien än på samarbete med Ryssland. Det måste ändras!, sa Rahr.

Läs mer ur denna dossier om världskrigshotet kring Ukraina här: http://www.larouche.se/nyheter/2014/02/11/ukraina-obama-spelar-med-karnvapenkrig